BIZIT plus

Izvinjenje Google pretraživača

nav_logo7Da ste proteklog meseca probali da u Image sekciji Google pretraživača otkucate Michelle Obama, dobili biste, kao prvu među rezultatima, uvredljivu sliku prve dame SAD. Sada je (samo u pretrazi slika), dodato Google upozorenje “Uvredljivi rezultati pretrage”. Klikom na njega korisnici bivaju preusmereni na Google izvinjenje. Tu je objašnjeno da “…rezultati pretrage mogu da sadrže uznemiravajući sadržaj, čak i u slučaju naizgled bezopasnih upita”. Dakle, uz napomenu tipa “…naši rezultati pretrage ponekad mogu biti uvredljivi”, iz Google-a su odbili da uklone fotografiju iz rezultata pretraživanja.

UvredljivoPortparol Gugla Scott Rubin nije saopštio detalje o tome kako je uvredljiva fotografija supruge američkog predsednika došla na prvo mesto, ali je istakao da je “…integritet pretraživača ekstremno važan, pa zbog toga ne uklanjamo fotografije samo zato što nešto nije popularno ili zbog toga što dobijamo žalbe”.

U komentaru događaja na BBC-ju, novinar Dejvid Vajs rekao je da “…rezultati pretrage dolaze na prvo mesto radom kompleksnih algoritama, a ne zbog nekakvog sistema rangiranja koje koristi pretraživač”. Saopštio je da bi, “…ukoliko dobije poziv iz Bele kuće u kojem bi im bilo rečeno da je prikazivanje prve dame u rasističkom maniru zakonom zabranjeno, Google bio u obavezi da sliku skine, i siguran sam da bi on to i učinilo”.

Pročitajte i:  Microsoft radi na sopstvenom DLSS-u  

Inače, sporna fotografija (montaža) u kojoj je prva dama prikazana tako da izgleda kao majmun, dospela je na Google preko bloga “Hot girls” i u međuvremenu je sa njega uklonjena.

Ovo naravno nije prvi put da Google bude umešan u rasističke skandale. Kompanije se već izvinjavala i 2004. godine kada je pretraživač izbacivao, kao prve, antisemitske sajtove na unos ključne reči Jew (Jevrejin).

Interesantna je i činjenica da slične uvrede na račun sadašnjeg predsednika ne privlačile takvu pozornost jer se, valjda, ne pojavljuju među prvim upitima. O prošlom predsedniku i foto-montažama da i ne govorimo.

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: