Izvoz softvera kao potencijal Srbije

Srbija svoju šansu za oporavak privrede i smanjivanje spoljnotrgovinskog deficita može da nađe i u izvozu softvera – proizvoda domaće stručnosti koji ne zahtevaju uvoz sirovina, ne zagađuju životnu sredinu i doprinose da najbolji inženjeri ostanu u zemlji, konstatovano je na promovisanju novog softvera ASEBA Banking Process Suite (ASEBA BPS).

_MG_0652Novo rešenje za upravljanje dokumentima u bankarskom sektoru biće korišćeno u bankama širom sveta, a proizveo ga je Asseco South Eastern Europe (Asseco SEE).

 „ASEBA BPS sistem koji smo sertifikovali ispunjava najviše standarde prakse u ovoj oblasti i daje nam uverenje da ćemo iz Srbije i dalje dobijati softver konkurentan na globalnom tržištu, koji će vašu zemlju visoko pozicionirati na svetskoj mapi kvalitetnih IT rešenja“, izjavio je Luis Fančini potpredsednik globalnog IT lidera kompanije EMC, zadužen za poslovanje sa partnerima i upravljanje novim proizvodima zadužen za EMEA (Evropu, Srednji istok i Aziju).

 Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i Ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu i telekomunikacije, rekao je da je Asseco dobar model uspešne kompanije koji treba da se afirmiše i primer kako se od lokalne priče postaje deo svetske korporacije u oblasti IT  i dodao da je„domaće IT tržište prošle godine vredelo je oko 400 miliona evra, a iz Srbije je izvezeno softvera u vrednosti od 240 miliona evra.

Pročitajte i:  Monrijevo WSPay rešenje proglašeno najboljim payment integratorom

 „U 2013. godini nameravamo da plasiramo na tržište još najmanje dva sofisticirana softverska rešenja koja će doprineti, optimizaciji troškova i podizanju efikasnosti finansijskog sistema”, izjavio je Miodrag Mirčetić, predsednik UO Asseco SEE i dodao da se očekuje se da će na nivou grupacije u sledećoj godini biti nekoliko akvizicija u Evropi od kojih se jedna očekuje i u Srbiji.

Projekti implementacije i održavanja softvera ASEBA BPS kreću se od nekoliko stotina hiljada do nekoliko miliona evra, u zavisnosti od veličine i segmenta poslovanja koji su obuhvaćeni sistemom. Softver je početkom novembra na prestižnoj svetskoj konferenciji IT tehnologije u Beču Momentum Vienna 12, dobio sertifikat svetskog IT lidera, kompanije EMC kao jedno od prvih i najsveobuhvatnijih rešenja ovog tipa za bankarski sektor.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,