ERP 2024

James Webb otkrio još jednu kosmičku tajnu

Najnoviji teleskop agencije NASA posmatra kosmos dalje nego što je pre bilo moguće, a nedavno je otkrio još jednu tajnu, a u pitanju je Chameleon I.

PCPress.rs Image

Chameleon I je deo Chameleon kompleksa koji ima tri tamne magline, a nalazi se u blizini sazvežđa Kameleon. Tamne magline su magline koje se sastoje od međuzvezdane prašine različitog molekulskog sastava, a moguće ih je primetiti zato što zaklanjaju zvezde i druge svetleće objekte koji se nalaze iza njih. Spadaju među najhladnije objekte u kosmosu, a u njihovoj unutrašnjosti se dešavaju važni događaji, na primer formiranje zvezda.

Chameleon I se nalazi na 500 svetlosnih godina od Zemlje i jedan je od najbližih regiona u kojima se stvaraju nove zvezde. Ovi oblaci se dakle vremenom urušavaju, a iz njih niču zvezde, ponekad i novi planetarni sistemi. Hemijski sastav ovih maglina, te blokovi koji čuvaju elemente koji su odgovorni i za stvaranje oblika života koje poznajemo, zavise od leda koji je duboko u unutrašnjosti.

Zahvaljujući moćnim instrumentima Webb teleskopa (najpre (NIRCam) naučnici su mogli da zavire unutar Chameleon I magline i „bace pogled“ na led koji je u ranim stupnjevima evolucije. Ovo je prvi put da su naučnici dobili priliku da ispituju objekte koji su zaslužni za rađanje novih zvezda, te led u njihovoj unutrašnjosti.

Pročitajte i:  James Webb teleskop snimio najudaljeniju ikada pronađenu galaksiju

Između ostalih stvari su otkrili i metanol, što ukazuje na to da će sistem koji se bude formirao iz ove magline imati naprednije molekule, iz čega se zaključuje da su uobičajena stvar u formiranju planetarnih sistema, te da nisu odlika samo našeg solarnog sistema.  Metanol u kombinaciji s drugim jednostavnijim elementima može da formira aminokiseline koje su zaslužne za izgradnju proteina i čine 20% svih organskih molekula koji izgrađuju ćelije, tkiva i organe.

Sve ovo znači da bi posmatranje ove magline moglo da pruži odgovore na neka dugo postavljanja pitanja o postanku svega.

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi:

1 thoughts on “James Webb otkrio još jednu kosmičku tajnu

  • 26. 01. 2023. at 08:57
    Permalink

    Milane, James Webb nije otkrio još jednu kosmičku tajnu, jer on nije među živima od 1968 god.
    Dakle, ispravan naslov bi bio da su naučnici/astronomi otkrili kosmičku tajnu sa James Webb teleskopom. Pored toga, teleskop ne može sam da otkriva bilo šta, on je alat, koji koriste naučnici u ovom slučaju astronomi za oktrivanje i istraživanje, može da se napravi algoritam za automatsku detekciju, čije rezultate opet pregledaju astronomi i donose odluke nakon konsenzusa da li je nešto otkriće ili nije. Čak i korišćenjem veštačke inteligencije u analizi podataka iz fizičkog sveta, nalaze se podaci koji nisu relevantni ali su zapali u rezultate prikupljanja podataka sa bilo kog izvora senzora. Iz razloga što senzori sa kojima se prikupljaju podaci nisu savršeni i beleže dosta šuma, odnosno nepostojećih podataka. Tako da naučnici moraju sve te rezultate da analiziraju, svakako moderna tehnologija znatno olakšava posao ali mislim da bi bilo previše da joj pridajemo bilo kakve zasluge. To bi bilo kao kada bi rekli da je recimo bušilica uspešno probušila rupu na zidu. Pored toga svu tu tehnologiju su izumeli naučnici, nije pala sa neba. Samo je potrebno malo preformulisati da bi bilo smisleno odnosno logično. Možda ste i sami dobili ovakav tekst jer ste se previše oslonili na alat Translate sa Space.com sajta, pa zatim funkciju copy i paste, ili ste koristili alat ChatGPT za prevod i kopirali tekst. Svakako podržavam korišćenje svih alata i funkcija samo uz obaveznu recenziju.

Comments are closed.