BIZIT plus

Japan će do 2025. godine pokušati da ostvari prenos solarne energije iz svemira

Japan je napravio iskorak u svemirskoj solarnoj energiji još 2015. godine.

PCPress.rs Image

Korišćenje orbitalnih solarnih panela i mikrotalasa

Japan i JAXA, državna svemirska administracija, proveli su decenije pokušavajući da omoguće prenos sunčeve energije iz svemira. Zatim, 2015. godine, Japan je napravio iskorak kada su naučnici JAXA-e uspešno preneli 1,8 kilovata snage. To je bilo dovoljno za napajanje električnog kuvala, na udaljenost većoj od 50 metara od bežičnog prijemnika. Japan je sada spreman da ovu tehnologiju približi stvarnosti.

Prema izveštajima, japansko javno-privatno partnerstvo pokušaće da emituje solarnu energiju iz svemira već 2025.godine. Projekat, vodi Naoki Shinohara, profesor Univerziteta Kyoto koji se bavi solarnom energijom iz svemira od 2009. godine. On će pokušati da postavi niz malih satelita u orbitu. Sateliti će zatim pokušati da prenesu solarnu energiju koju sakupe, na zemaljske prijemne stanice udaljene stotinama kilometara.

Korišćenje orbitalnih solarnih panela i mikrotalasa za slanje energije na Zemlju prvi put je predloženo 1968. godine. Od tada su neke zemlje, uključujući Kinu i Sjedinjene Američke Države, uložile vreme i novac u istraživanje ove ideje. Tehnologija je privlačna jer orbitalni solarni sistemi predstavljaju potencijalno neograničen izvor obnovljive energije.

Pročitajte i:  Japan odobrio dodatnih 3,9 milijardi dolara za subvenciju za firmu čipova

U svemiru, solarni paneli mogu sakupljati energiju bez obzira na vreme u toku dana, a korišćenjem mikrotalasa za slanje te energije, oblaci ne predstavljaju problem. Međutim, čak i ako Japan uspešno implementira skup orbitalnih solarnih panela, ta tehnologija bi i dalje bila bliža naučnoj fantastici nego stvarnosti.

Ipak, ukoliko Japan ostvari zamišljeno, to i dalje neće biti tek tako dostupna opcija energetskog snabdevanja, uzevši u obzir da prenos od otprilike jednog gigavata snage košta oko sedam milijardi dolara uz postojeću tehnologiju i opremu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: