Japan postao peta sila čija se misija spustila na Mesec

Japan je 20. januara postao peta država čija je letelica sletela na Mesec. Posle Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Indije pridružio se svemirskim velesilama.

PCPress.rs Image

Letelica Moon Sniper (planirano je bilo da se letelica spusti u krugu od 100 metara od planirane tačke, pa odatle ime) je lansirana u septembru, da bi se četiri meseca kasnije bezbedno spustila na površinu Zemljinog satelita. Sa sobom je ponela važan tovar – između ostalog i kameru, radare, lasere te par lunarnih rovera. Zamišljeno je da fotografiše površinu Meseca i napravi mape.

Privatne i državne kompanije iz zemalja sveta su od šezdesetih godina prošlog veka napravile više od 50 pokušaja sletanja na Mesec, a uspešno ih je bilo tek nekoliko. Misije su rizične i u moderno doba, pa je Japan prošle godine doživeo neuspeh trenutak pre sletanja, dok je američka kompanija Astrobotic nedavno naišla na probleme kratko nakon lansiranja misije.

Japan je dakle zabeležio veliki uspeh s letelicom teškom tek oko 200 kilograma (koštala je 120 miliona dolara). Odmah po sletanju počela je ubrzano da gubi energiju, tačnije nije počela da generiše struju kao što je planirano (problem sa solarnim panelom). Komplikacija bi mogla da znači da se letelica nikada neće probuditi. Misija se ipak označava kao uspešna – primarni cilj je bio uspešno spuštanje na Mesec uz pomoć optičke navigacije, a precizno sletanje u krugu od planiranih 100 metara je veliki korak za budućnost sličnih misija.  

Pročitajte i:  Bela kuća želi da NASA kreira Mesečevu vremensku zonu

Čeka nas još sličnih pokušaja – američke kompanije Intuitive Machines i Firefly planiraju da na Mesec pošalju lendere pre kraja 2024. godine, dok Kina još jednu misiju lansira u maju.

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,