BIZIT plus

Japanska sonda na Mesecu napunila bateriju

Japanska sonda SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) se “vratila u život”, devet dana nakon što se spustila na površinu Meseca.

PCPress.rs Image

Japan je 20. januara postao peta država čija je letelica sletela na Mesec. Posle Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Indije pridružio se svemirskim velesilama. Letelica Moon Sniper (planirano je bilo da se letelica spusti u krugu od 100 metara od planirane tačke, pa odatle ime) je lansirana u septembru, da bi se četiri meseca kasnije bezbedno spustila na površinu Zemljinog satelita. Sa sobom je ponela važan tovar – između ostalog i kameru, radare, lasere te par lunarnih rovera. Zamišljeno je da fotografiše površinu Meseca i napravi mape.

Privatne i državne kompanije iz zemalja sveta su od šezdesetih godina prošlog veka napravile više od 50 pokušaja sletanja na Mesec, a uspešno ih je bilo tek nekoliko. Misije su rizične i u moderno doba, pa je Japan prošle godine doživeo neuspeh trenutak pre sletanja, dok je američka kompanija Astrobotic nedavno naišla na probleme kratko nakon lansiranja misije.

Pročitajte i:  Astronauti se spremaju za povratak na Mesec

Pogledajte snimke koje je sonda poslala na Zemlju:

Japan je dakle zabeležio veliki uspeh s letelicom teškom tek oko 200 kilograma (koštala je 120 miliona dolara). Odmah po sletanju počela je ubrzano da gubi energiju, tačnije nije počela da generiše struju kao što je planirano (problem sa solarnim panelom). Komplikacija bi mogla da znači da se letelica nikada neće probuditi. Misija se ipak označava kao uspešna – primarni cilj je bio uspešno spuštanje na Mesec uz pomoć optičke navigacije, a precizno sletanje u krugu od planiranih 100 metara je veliki korak za budućnost sličnih misija. 

SLIM je dakle povratila funkcionalnost, pa su ranije pomenuti problemi rešeni. Nevolja je bila u tome što se sonda prizemljila naopako, što znači da su solarni paneli bilo okrenuti u pogrešnom smeru. Japanska svemirska agencija je 29. januara objavila da je ponovo uspostavljena komunikacija sa sondom i da baterija može ponovo da se puni nakon što su solarne ploče okrenute na pravu stranu.

Pročitajte i:  Ko će razvijati terenska vozila Artemis Lunar?

Sve ovo ne znači da će SLIM poživeti dugo – iz japanske agencije su još ranije izjavili da sonda nije dizajnirana da preživi noć na Mesecu, a sledeća nastupa već 1. februara.

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,