Još autora se pridružuje tužbama protiv Microsofta i Open AI

U novembru je grupa autora podnela tužbu optužujući OpenAI i Microsoft da koriste tuđu intelektualnu svojinu bez dozvole za obuku generativne AI tehnologije. Sada, sve više pisaca tuži kompanije da koriste njihov rad za obuku OpenAI GPT modela velikih jezika (LLM). Novinari Nikolas A. Basbejns i Nikolas Gejdž optužuju pomenute kompanije za “masovnu i namernu krađu dela zaštićenih autorskim pravima” od strane pisaca poput njih u predloženoj grupnoj tužbi.

PCPress.rs Image

Jednostavna krađa ili ne?!

Profesionalni pisci imaju ograničen kapital za finansiranje svojih istraživanja i obično sami finansiraju svoje projekte, navedeno je u tužbi. U međuvremenu, optuženi imaju „spreman pristup milijardama kapitala“ i „jednostavno su ukrali radove zaštićene autorskim pravima da bi izgradili komercijalnu industriju vrednu još milijardu i više dolara“, tvrde oni. Korišćenje dela zaštićenih autorskim pravima je „namerna strategija” kompanija, navodi se u žalbi, a neplaćanje piscima daje optuženima „još veću profitnu maržu”. Tužioci su dodali da su kompanije mogle da istraže alternativne opcije finansiranja, kao što je podela profita, ali da su umesto toga „odlučile da ukradu“.

Pročitajte i:  Microsoft Copilot AI će uskoro moći da se pokreće lokalno

Basbejns i Gejdž traže da „predstavljaju klasu pisaca čija su dela zaštićena autorskim pravima sistematski pljačkana“ od strane optuženih. Oni traže do 150.000 dolara za odštetu po povredjenom radu, kao i trajnu zabranu „kako bi sprečili da se ova šteta ponovi“.

OpenAI se bori sa rastućom listom tužbi koje podnose kreativci koji ga optužuju da koristi njihov rad bez dozvole za obuku svojih jezičkih modela, uključujući i jednu od autora beletristike Džordža R. R. Martina, Džona Grišama i Džodi Pikolta. Krajem decembra 2023, Njujork tajms je tužio kompaniju i njenog najvećeg podržavaoca, Microsoft, zbog korišćenja članaka iz novina za obuku veštačke inteligencije. Predstavnik OpenAI je tada rekao da su obe strane bile uključene u „produktivne razgovore“ i da je tužba bila neočekivana.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,