Još jedan optički kabl povezuje Evropu sa Azijom

Grčka i Saudijska Arabija dogovorile su se oko glavnih uslova za osnivanje zajedničke kompanije, koja će postaviti optički kabl koji će povezati Evropu sa Azijom.

PCPress.rs Image

Novi projekti

„Koridor podataka od istoka do sredine Evrope“, predstavlja delom podmorski i delom kopneni optički kabl za prenos podataka. Optički kabl postavljaće kompanija MENA HUB, u vlasništvu Saudijske telekomunikacione kompanije i Grčke kompanije za telekomunikacije i satelitske aplikacije TTSA.

Grčka elektroprivreda (PPC) i kiparski operater CYTA takođe će imati udeo u projektu, dok se ne dobiju konačna korporativna odobrenja, rekao je jedan grčki diplomata.

Očekuje se da konačno ugovaranje posla bude završeno do jula. Projekat će biti pokrenut na jesen i planirano je da bude završen do kraja 2025. godine. Podmorski kabl će povezati korisnike iz Italije sa Singapurom. Pretpostavlja se da će troškovi postavljanja iznositi oko 800 miliona eura.

Grčka konzervativna vlada postavila je digitalnu transformaciju kao prioritet od 2019. godine, godinu dana nakon što je Grčka izašla iz najveće finansijske pomoći u svojoj istoriji.

Pročitajte i:  Evropa definiše pravila upotrebe AI

Veliki deo od oko 30 milijardi eura i jeftinih kredita koji su Grčkoj dodeljeni iz Fonda Evropske unije za oporavak posle pandemije biće potrošen na 5G i optičku infrastrukturu.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,