BIZIT plus

Juul plaća odštetu 1.2 milijarde dolara zbog nagodbe

Juul se suočio sa brojnim tužbama u poslednjih nekoliko godina, optužujući kompaniju da cilja na maloletne korisnike svojim marketinškim i prodajnim taktikama. Juul je pristao da plati 1,2 milijarde dolara kao nagodbu, čime će biti rešeno oko 10.000 tužbi.

Juul plaća odštetu 1.2 milijarde dolara zbog nagodbe

Juul optužen da svojim marketingom cilja maloletnike

Kalifornija je, na primer, tužila Juul 2019. godine, optužujući kompaniju da cilja maloletne osobe u državi, da nije proverila starost svojih kupaca i da nije upozorila korisnike na njihovu izloženost hemikalijama povezanim sa rakom i urođenim manama. Ko zapravo može da učestvuje u nagodbi i koliko će svaki tužilac dobiti, još se raspravlja. Advokati tužilaca rekli su da će ljudi koji ispunjavaju uslove da potpišu ugovor dobiti minimalni bruto iznos od 1.000 dolara pre advokatskih honorara i drugih odbitaka.

Juul je pod lupom od 2018. godine nakon što je američka Uprava za hranu i lekove naredila brendovima e-cigareta da prestanu da prodaju aromatizovane patrone ako ne mogu da dokažu da mogu da ih drže van ruku maloletnika. Od tada se suočava sa jednom tužbom za drugom. Pored ovog konkretnog ugovora, kompanija je takođe pristala da plati 439 miliona dolara za rešavanje dvogodišnje istrage više država i Portorika koji optužuju Juul za marketing proizvoda tinejdžerima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: