Kad roboti dobiju životinjski sluh

Eholokacija je snalaženje, orijentacija pomoću zvuka, a pri pomenu ovog pojma se najčešće prvo pomisli na slepe miševe. Uskoro bi mogla da postane i potpuno robotska stvar, te da mašinama služi za sve i svašta, na primer za pronalaženje izgubljenih građana.

PCPress.rs Image

Slepi miš emituje zvukove određene frekvencije koji se odbijaju o okolne predmete, pa na osnovu odbijenog zvuka — eha, formira zvučnu topografiju okoline i tako zna kuda da se kreće. Naučnici sa Univerziteta u Torontu razvijaju sistem za eholokocaju koji je namenjen malim robotima, što je još jedan u nizu primera da kreatori robotskih naprava inspiraciju često traže u prirodi.

Mašine tako dobijaju funkcije koje su sve do skoro pripadale samo životinjama, pa bi tako mali roboti i dronovi jednog dana mogli da dobiju novi sistem za navigaciju, a u pitanju je rešenje koje ne traži skupi hardver i glomazne delove. Kreatori su upotrebili audio hardver kojem su dodali odgovarajuće zvučnike, te ga ugradili u dron koji može da se smesti na dlan.

Pročitajte i:  Američka vojska testira robote koji nose puške

Sistem radi baš kao eholokacija kod slepih miševa, budući da je napravljen da emituje zvuk u različitim frekvencijama, te da mikrofon iskoristi za detektovanje zvuka koji se odbija od zidova i drugih prepreka. Algoritam potom prikuplja informacije i na osnovu njih pravi mapu. Na svemu se još uvek radi, pa roboti još uvek nisu u mogućnost da se kreće bez kamera. U budućnosti će se to sigurno promeniti, a mašine koje budu gledale na ovaj način će sasvim sigurno videti mnogo dalje.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,