BIZIT plus

Kad se paradajz izgubi na Internacionalnoj svemirskoj stanici

Iako naslov zvuči kao šala, dva paradajza su se zaista izgubila na Internacionalnoj svemirskoj stanici. Pronašli su ih posle osam meseci.

PCPress.rs Image

Anegdotu je sa svetom podelio astronaut Frank Rubio koji se nedavno sa stanice vratio na Zemlju. Ispričao je da je prvi paradajz koji je sazreo na stanici ubrao i stavio u plastičnu kesu, a paket je ubrzo nestao. Ostali članovi posade su ga kroz šalu optužili da je plodove pojeo. Paradajz se pojavio početkom decembra, a NASA je objavila sliku na kojoj se vide smežurani plodovi.

NASA već godinama izvodi eksperimente koji su u vezi s uzgajanjem voća i povrća na Internacionalnoj svemirskoj stanici, a pomenuti paradajz je deo projekta eXposed Root On-Orbit Test System, ili XROOTS. Dokaz su i da biljke mogu da rastu u svemiru, što je jedan od glavnih preduslova za putovanja na daleke planete. Na primer Mars.

https://twitter.com/ISS_Research/status/1735383755190354213?s=20

Prvi paradajz sa svemirske stanice je završio na otpadu, a stručnjaci ističu da jeste propao, ali nije bilo truleži i buđi kao što bi to bio slučaj na Zemlji. Jednostavno se osušio.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Asteroid Ryugu: Izvor vode u svemiru