Kako brzo i jednostavno automatizovati vaše kućne električne uređaje?

clip_image001Home Automation predstavlja oblast koja obuhvata automatizaciju kućnih električnih uređaja, od osveteljnja koje se automatski uključuje prilikom ulaska osobe u prostoriju pa sve do pametnih veš mašina koja same biraju program I vreme  pranja odeće. Home Automation je u javnosti još poznat pod nazivom “Pametna Kuća” ili “Domotika” a ceo koncept se zasniva na integraciji hardvera I softvera, sa izgrađenim sistemom koji je prilagođen automatizaciji električnih uređaja.

Jedan od osnovnih primera kućne automatizacije je sistem koji kontroliše osvetljenje, štedeći energiju ali i povećavajući komfor kada se radi o stabenom objektu. Uglavnom sa kontrolom osvetljenja dolazi I potreba za upravljanjem pratećih komponenti kao što su zavese,  roletne ili klima uređaj, pružajući ukućanima kompletan ugađaj u određenim trenucima ( gledanje filma, romantična večera ili slično). Još kreativnija upotreba Home Automation sistema je kontrola zabave  tzv. Home Entertainment gde se kontrolišu HiFi uređaji i zvučnici zajedno sa telefonskim sistemima, interfonima, sistemima za zalivanje , kontrole pristupa…

Danas mnoge arhitekte  u ranoj fazi projektovanja objekta već razmatraju opciju implementacije Home Automation sistema kao standardnog sistema pored već planiranih elektro instalacija. Ovim se značajno redukuju troškovi implemetnacije Home Automation sistema u novi objekat ali, postavlja se pitanje koliki su troškovi naknadnog kreiranja Home Automation sistema na već završenom objektu. Mnogi bi rekli da je to preskupa investicija ali da li je to tako!?

“Kuća na klik“ i „Firmana klikHome Automation sistemi su namenji kućnim korisnicima odnosno firmamama i zasnovana su na nekoliko ključnih komponenti: prijemnim uređajima u vidu utičnica, sijaličnih grla i višenamenskih adaptera pomoću kojih se upravlja raznim električnim uređajima, kao i daljinskim upravljačima koji njima upravljaju putem radio‑komandi. Ceo koncep se bazira na korišćenju već postojećih elektro instalacija čime se olakšava implementacija H.A. sistema ali I značajno redukuje cena instalacije jer nema potrebe za rekonsrukcijom enterijera objekta.

Kontrola uređaja se može vršiti I preko daljinskih upravljača u obliku  USB adaptera za računar (Tellstick), koji se može povezati i na bežični ruter Dovado 4GR, čime se otvara mogućnost za daljinsko upravljanje preko Interneta, ali i preko mobilnog telefona i SMS  poruka. Budući da značajnu funkciju ovog HA rešenja predstavlja upravo mogućnost daljinskog upravljanja putem lokalne IP mreže i Interneta, sinergija sa IP  kamerama bila je prirodan korak u daljoj evoluciji sistema.

Za više informacija preuzmite katalog Kuća na klik.

Izvor: Vucomm

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,