Kako ćemo učiti u budućnosti?

Preko šest miliona studenata je u toku 2010. godine u SAD koristilo platformu za učenje na daljinu. U odnosu na prethodne godine taj broj se višestruko povećao, a, kako se predviđa, nastaviće i dalje ubrzano da raste.

ucenje na daljinuMalo ko zna da je prošle godine više od milijardu ljudi širom sveta učilo onlajn. Izgleda da ćemo u budućnosti učiti tamo gde se zateknemo, jer će biti dovoljan samo jedan klik da se sa bilo kog mesta „ušeta” direktno u učionicu.

Na Shiftelearning.com blogu krajem prošle godine objavljeni su statistički podaci od kojih će se mnogima zavrteti u glavi. Jeste li znali da je e-learning jedno od najbrže rastućih tržišta i da će do 2015. godine dostići vrednost od 107 milijardi dolara?! Ili da se predviđa da će do 2014. godine skoro 19 miliona studenata učiti na daljinu, a do 2019. godine polovina svih obuka će se obavljati onlajn?

Ali, nije oduvek bilo ovako…

Kursevi stenografske korespodencije koji su prvi put oglašeni u lokalnim novinama davne 1728. godine, pa i časovi jezika i rešeni zadaci koji su putovali poštom početkom 19. veka, svetlosnim su godinama udaljeni od današnjih onlajn kurseva i lekcija koje se čitaju pomoću uređaja nove generacije.

– Da student sedi kilometrima udaljen od učionice i našeg profesora, a da odgovore od njega dobija za nekoliko sekundi, nekada je izgledalo kao naučna fantastika. Danas oni četuju, pitaju, aktivno učestvuju u nastavi, a sve to od kuće. Napravili smo prvu platformu za učenje na daljinu u Srbiji, koja je te 2003. godine imala nekoliko desetina korisnika. Danas je taj broj čak hiljadu puta veći, te putem naše platforme sada uči nekoliko desetina hiljada korisnika – objašnjava Nikola Subotić, izvršni menadžer ITAcademy kompanije LINK group.

Studenti ITAcademy kompanije LINK group prvi su imali priliku da se od kuće direktno i uživo uključuju na predavanja engleskog. To je značilo i manje vremena koje je potrebno odvojiti za učenje.

– Učenje na daljinu štedi vreme, i za isti predmet potrebno je samo 25 do 60 odsto vremena u odnosu na tradicionalno učenje. Ušteda vremena, novca, povećana motivacija, bolje razumevanje gradiva, smanjene šanse pogrešnog ocenjivanja samo su neke od prednosti ovakvog načina učenja – dodaje Nikola Subotić.

U protekle dve decenije, elektronsko učenje gotovo nikada nije ozbiljnije pripretilo da zameni koncept pohađanja nastave na tradicionalan način, iz klupe. Učenje putem interneta bilo je samo dodatak neizbežnim časovima u učionici od kojih se očekivalo da obave posao podučavanja. Barijere u obrazovanju praktično više i ne postoje, a tradicionalni, danas zastarele sistemi, bačeni su u zaborav. Poslednjih godina, tehnologija nas pušta u virtuelne odaje znanja, kojima možemo da pristupimo iz toplog kutka naše sobe.

 Neki od zanimljivih datuma kroz istoriju učenja na daljinu:

 •  1858. godine – Londonski univerzitet je, pored tradicionalnog učenja, nudio i kurseve na daljinu
 • 1996. godine – Djuk univerzitet prvi nudi globalne postdiplomske studije u oblasti menadžmenta, kombinujući onlajn i tradicionalnu nastavu
 • 1997. godine – Pojavljuju se alatke za onlajn učenje
 • 1998. godine – Nastao je termin e-learning
 • 2000. godine – Milijarder Majkl Sejlor donira 100 miliona dolara za stvaranje besplatnog onlajn obrazovanja na kvalitativnom nivou Ajvi lige
 • 2001. godine – Razvijen je Moodle, virtuelna obrazovna sredina
 • 2003. godine – Počeo je sa radom LINK eLearning system
 • 2003. godine – 41% dece koja se obrazuju kod kuće učestvuju u učenju na daljinu
 • 2005. godine – Skoro 3,2 miliona studenata u SAD odabralo je makar jedan onlajn kurs na univerzitetu
 • 2006. godine – Čak 11.200 programa za koledž u SAD kreirani su tako da u potpunosti mogu da se sprovedu kroz onlajn učenje
 • 2009. godine – Youtube kategorija EDU predstavlja na hiljade besplatnih predavanja i Blackboard aplikacija za učenje na daljinu postaje dostupna preko Android platforme
 • 2011. godine – Učenje na daljinu postaje idealno rešenje za studente u Britaniji, kojima je trostruko povećana univerzitetska školarina
 • 2011. godine – 77 odsto američkih korporacija je koristilo onlajn učenje
 • 2012. godine – Sistemi poput Polycoma obezbeđuju obučavanje putem live streama.

 

Žene kroz istoriju učenja na daljinu

 

Tokom istorije, ženama je posebno poklanjana pažnja kada je reč o učenju na daljinu. Zanimljivo je da je većina najranijih ideja o učenju na daljinu nastala upravo iz razmišljanja o ženama i njihovim potrebama.

 • 1852. Fonografski institut u Sinsinatiju, Ohajo. Sprovedena je stenografska obuka za sekretarice; one koje su položile dobile su sertifikate.
 • 1873. Ana Tiknor, Boston, Masačusets. Ovaj program trajao je 24 godine i koristilo ga je oko 10.000 žena svih društvenih statusa.
 • 1900: Žene kao ciljna grupa programa učenja od kuće u Njujorku, preko 20.000 polaznica.
 • 1900. Marta van Renseler, Kornel univerzitet, Njujork. Ovaj program proširivanja privrede domaćinstava bio je namenjen ženama iz ruralnih područja širom države Njujork. Za pet godina program je pohađalo oko 20.000 polaznica.

Autor: Link Group

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: