BIZIT plus

Kako da napravite svoj planetarijum?

Leto je pravo vreme za gledanje u nebo, a softver koji vam može pomoći da saznate više o nebeskim objektima zove se Stellarium. U pitanju je odličan i besplatni softverski planetarijum koji simulira izgled zvezdanog neba u realističnom trodimenzionalnom prikazu.software astronomy

Stellarium može da se koristi kao pomoćni alat pri posmatranju neba teleskopom, durbinom ili golim okom, ali i samostalno za virtuelno istraživanje dubina svemira.

Standardna instalacija Stellarium‑a dolazi uz bazu podataka sa više od 600,000 nebeskih tela iz standardnih zvezdanih kataloga, a naknadno se mogu preneti dodatne baze podataka koje uključuju više od 210 miliona objekata. Ovako obimna baza sadrži podatke o planetama i njihovim satelitima, zvezdama, sazvežđima, maglinama, realističan prikaz Mlečnog puta, drugihgalaksija, itd. Dostupni su i plug‑in‑ovi za proširenje opcija, recimo za praćenje veštačkih satelita, konfiguracije raznih teleskopa i fotografskih objektiva.Stellarium

Efektan grafički prikaz koji pruža Stellarium zauzima kompletan ekran, uz lako pomeranje, rotiranje, uvećanje i umanjenje korišćenjem miša ili tastature. Veoma realističan prikaz uključuje izbor tačke posmatranja i simuliranje promena usled uticaja atmosfere i svetlosnog zagađenja, a nivo realizma se može podešavati menjanjem raznih parametara.

Prikaz prati promene usled rotacije Zemlje, a za lakše praćenje o pronalaženje objekata na nebu može se uključiti prikaz pomoćnih linija kao što su polarna i ekvatorijalna mreža, putanje planeta i nacrti sazvežđa. Izborom nekog od objekata na virtuelnom nebu možete pogledati dodatne podatke i tako recimo razjasniti šta predstavlja neka svetlucava tačka koju ste primetili na nebu.

Stellarium se razvija kao projekat otvorenog koda i potpuno je besplatan, a može se preuzeti sa sajta www.stellarium.org odnosno sourceforge.net/projects/stellarium. Pored 32‑bitne i 64‑bitne verzije za Microsoft Windows okruženje, program postoji u distribucijama za Apple OS X i Linux/Unix platforme, a mogu se pronaći i nezavisno prilagođene verzije za mobilne uređaje. Stellarium je preveden na veliki broj jezika, pa instalacija programa uključuje podršku za srpski jezik.

(Objavljeno u Časopisu PC#223)

Facebook komentari: