ERP 2024

Kako da obrišete Windows aplikacije

Korišćenje vašeg Windows desktop ili laptopa sa desetinama nepotrebnih aplikacija nikada nije dobra ideja.

PCPress.rs Image

Deinstalirajte nebitne aplikacije i sprečite ih da troše resurse sistema na vašem Windows računaru

Ove aplikacije zauzimaju prostor, a neke od njih čak se pokreću pri pokretanju sistema i usporavaju performanse vašeg računara. Važno je povremeno pregledati listu instaliranih aplikacija i rešiti se određenih programa koje više ne koristite. Bez obzira da li koristite Microsoft Store aplikacije ili instalirate programe sa interneta, pogledajte trikove ispod kako biste brzo obrisali Windows aplikacije.

Postoji nekoliko načina za deinstaliranje aplikacija na Windowsu. Možete koristiti Start meni, podrazumevane Settings app, Control Panel, i alate za deinstalaciju trećih strana, da obavite posao.

Deinstalirajte aplikacije iz Start menija

Možete koristiti Windows Start meni da obrišete aplikacije u sekundi. To je najjednostavniji način za upravljanje Windows aplikacijama. Pratite korake ispod kako biste napravili promene.

 • Pritisnite Windows taster da otvorite Start meni.
 • Pronađite aplikaciju na listi Pinned ili idite na meni All apps.
 • Desnim klikom na aplikaciju koju želite da uklonite izaberite Uninstall. Postoji dve mogućnosti ovde.
 • Ako je to moderna nativna aplikacija za Windows, videćete iskačući prozor sa porukom “This app and its related information will be removed”. Kliknite na Uninstall da potvrdite svoju odluku.
 • Ako je to klasična Windows aplikacija, odvešće vas na listu Instaliranih aplikacija u aplikaciji Settings. Pronađite aplikaciju koju želite da uklonite, kliknite na trotačkasti meni pored nje, i izaberite Uninstall. Pratite uputstva na ekranu da završite proces.
Pročitajte i:  Notepad konačno dobija dugo željene funkcije

Koraci za uklanjanje klasičnih aplikacija se razlikuju od jednog softvera do drugog. Neke aplikacije vas mogu ubediti da promenite odluku ili vas zamoliti da popunite formular na internetu kako biste podelili razlog za brisanje. Neki programi čak nude opciju za brisanje povezanih podataka aplikacije tokom procesa brisanja. Na primer, kada obrišete Google Chrome, primetićete opciju za brisanje pregledanih podataka takođe.

Ovaj trik takođe funkcioniše i na podrazumevanim Windows aplikacijama poput Get Office, Get Skype, Microsoft Photos, Money, News, Phone Companion, i drugih.

Uklonite Windows aplikacije iz Settings-a

Microsoft polako prelazi sa Control Panela na aplikaciju Settings. To je aplikacija bogata funkcijama za prilagođavanje i upravljanje vašim Windows računarom.

 • Pritisnite Windows + I tastere da otvorite Settings.
 • Izaberite Aplikacije sa bočne trake i otvorite Instalirane aplikacije.
 • Pregledajte listu instaliranih aplikacija i programa na vašem računaru. Pomerite se do relevantne aplikacije i kliknite na trotačkasti meni pored nje.
 • Kliknite na trotačkasti meni pored aplikacije i izaberite Uninstall.

Želite li da rešite problem sa Windows aplikacijom reinstaliranjem? Možete otići na Advanced oprions iz istog menija i pokušati sa alatima za Repair ili Reset.

Pročitajte i:  Microsoft testira oglase u Windows 11 Start meniju

Koristite Control Panel da obrišete Windows aplikacije

Da li i dalje preferirate provereni Control Panel meni za upravljanje aplikacijama na Windowsu? Prođite kroz korake ispod kako biste obrisali Windows aplikacije koristeći Control Panel.

 • Pritisnite Windows taster, potražite Control Panel i pritisnite Enter.
 • Izaberite Uninstall a program u meniju Programs.
 • Desnim klikom na program izaberite Uninstall.

Pratite uputstva na ekranu da završite proces. Ponovite isto za ostale nepotrebne aplikacije i očistite svoj računar.

Izvor: Xda-developers

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *