Kako dronovi menjaju borbu protiv požara

PCPress.rs Image

Kanada se tokom 2023. godine suočila s velikim požarima. Vatre su uništile pozamašne površine, a oko 150 hiljada građana je moralo da se odseli iz svojih kuća. Stručnjaci tvrde da bi dronovi u bliskoj budućnosti mogli da ublaže posledice ovakvih katastrofa – u narednih pet godina ove letelice bi mogle da postanu osnovno oruđe u obračunavanju s vatrom.

Kompanija Draganfly Innovations se bavi proizvodnjom dronova za komercijalnu upotrebu i ima rešenje. Dronovi bi mogli da pomognu, a u ovom trenutku ovi „leteći vatrogasci“ lete noću i uz pomoć termalnih kamera traže potencijalna krizna mesta. Ističe se da neki požari počinju ispod zemlje, pa se vide kad je već prekasno. Leteća rešenja bi u takvim situacijama mogla da pomognu u sprečavanju većih nesreća.

Pogledajte kako se dronovi uklapaju u strategije gašenja:

Divlji požari pogađaju i druge delove sveta, a zbog sve ozbiljnijih suša vrlo lako izmiču kontroli. Od početka godine pogođene su Grčka, Španija, Italija, Portugal, Alžir, Kanada i Tunis, a ogromni požari ugrožavaju životnu sredinu i utiču i na susedne zemlje. Nova rešenja su važna, a ostaje da se vidi hoće li dronovi napraviti promenu koja nešto znači.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  BAE Systems preuzima proizvođača kvadrokoptera 
SBB

Tagovi: , ,