Kako proveriti sajt?

Napravili ste sajt ili planirate uskoro to da uradite? Evo nekoliko stvari koje morate uraditi, kako bi bili sigurni da je sve u redu, bez obzira da li ste ga napravili sami ili ste platili nekome da to uradi. Važno je napomenuti da će vam ovo pomoći, ne samo da imate kvalitetniji sajt, nego i da se bolje rangirate na pretraživačima.

PCPress.rs Image

Prvi koraci

Početak je najlakši, ali ga mnogi jednostavno preskoče. Za početak, treba proveriti da li je struktura sajta dobra i da li se tekst i slike učitavaju i pravilno prikazuju. Ukoliko imate mali sajt, sa svega nekoliko stranica, ovo je najbolje uraditi ručno, ali ako imate mnogo stranica, biće vam potrebna pomoć specijalizovanih online alata, kao što je AtomSEO. U današnje je vreme apsolutno neophodno da sajt lepo izgleda i na mobilnim uređajima, pa obavezno proverite dizajn i na svom telefonu. Ukoliko vam sajt nije optimizovan za telefone, Google će vam dati nižu ocenu, pa nećete biti dobro pozicionirani u rezultatima pretrage. Proveru možete izvršiti preko Google Mobile-Friendly testa.

Nevidljive greške

Sve ste proverili, izgleda kako treba, pa je jasno da je sajt tehnički ispravan, zar ne? Ne mora da znači. To što na vašem uređaju izgleda kako treba, ne znači da na drugim neće praviti problem. Kompatibilnost ume da bude problematična, ali pomoću online alata možete jednostavno i brzo proveriti kako vaš sajt izgleda na drugim uređajima i operativnim sistemima.

Brzina

U današnje vreme su ljudi veoma nestrpljivi, pa je brzina učitavanja sajta od presudne važnosti. Par sekundi duže i posetilac će zatvoriti prozor i otići dalje. Zato je potrebno optimizovati sajt, kako bi se učitavao što brže. Brzinu možete proveriti pomoću sajtova kao što je Pagespeed. On će vam, pored podataka o brzini, dati i sugestije kako da popravite svoj rezultat. Ogroman uticaj na brzinu sajta ima i hosting, odnosno računar na kome se nalaze fajlovi. Često se jeftin hosting pokaže kao loš izbor upravo zbog brzine. Renomirane hosting kompanije koriste brz hardver, a neke nude i dodatne alate za ubrzavanje sajta. Tu se posebno ističe SuperHosting, koji nudi fantastične alate, od kojih su neke sami razvijali. Njihovo korišćenje je jednostavno, a nakon uključivanja posetioci sajta će imati prijatnije korisničko iskustvo, a vi bolje rangiranje na pretraživačima. Ukoliko želite da isprobate SuperHosting usluge, sada je pravi trenutak jer imaju prolećnu akciju sa popustima do čak 75% na sve hosting pakete.

Sigurnost

Naravno, brzina i lepota ne znače puno ako vam sajt nije siguran. Osnovno je da sajt, odnosno CMS kojim je napravljen, redovno nadograđujete na najnoviju verziju, jer one često donose sigurnosne zakrpe. Isto se odnosi i na dodatke koje koristite na sajtu. Koristite SSL sertifikat. Za osnovne sajtove je dovoljan besplatan sertifikat, a ukoliko imate online prodavnicu, potrebno je da obezbedite neki od plaćenih sertifikata.

PCPress.rs Image

Je li to sve?

Ni blizu, ali srećom, postoji još samo par veoma važnih stvari. Obavezno proverite da li vaš sajt koristi Google analitiku i Facebook Pixel (kao i Conversion API). Ubacite i linkove za jednostavno deljenje sadržaja sajta na društvenim mrežama. Postoji još stvari koje možete uraditi i proveriti, ali dosta njih zahteva određeno tehničko znanje, pa ćemo, ovog puta, ovde zastati.

Koliko sve to košta?

Iako većina online alata za proveru sajtova ima i verziju koja se plaća, uglavnom će vam biti dovoljne i besplatne verzije, naročito ako proveravate samo jedan sajt. Ne zaboravite da je vaš sajt najčešće prvi kontakt koji ćete ostvariti sa potencijalnim klijentima, a znamo da je prvi utisak veoma bitan, pa se potrudite da ih u samom startu impresionirate brzinom i kvalitetom.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,