Kanabis i kafa lete na Internacionalnu svemirsku stanicu

Na Internacionalnoj svemirskoj stanici na proleće će početi “uzgoj” biljaka kanabisa i kafe, a sve u svrhu eksperimenata koji bi trebalo da ispitaju uticaj mikrogravitacije na njih.

PCPress.rs Image

Kompanija Front Range Biosciences će, u saradnji sa Univerzitetom Colorado i kompanijom SpaceCells USA, narednog proleća na stanicu poslati uzorke biljaka konoplje i kafe. Ova američka agro-tehnološka kompanija inače se bavi proučavanjem novih varijacija u ovim vrstama biljaka, a novi projekat bi trebalo da pokaže kakav je uticaj izmenjene gravitacije na njihov razvoj. Biljke bi na stanicu trebalo da stignu u martu 2020. godine, a sa teretnom kapsulom Dragon, i biće poslato oko 480 uzoraka koji će rasti u kontrolisanim uslovima.

PCPress.rs Image

Krajnji cilj naučnika je da se ispita kako različiti uslovi, poput mikrogravitacije i radijacije, utiču na krajnji uzgoj biljaka. Zbog klimatskih promena, naime, razne biljke bi morale da se prilagode za uzgoj na lokacijama na kojima ranije nisu uspevale, jer na dosadašnjim mestima uzgoj više neće biti moguć. Jedan od koraka u tom procesu je i istraživanje genetskih promena na biljkama u svemiru.

Pročitajte i:  Kad kosmički otpad padne na kuću

Izvor: Science Alert

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,