BIZIT plus

Kanada ne da da Huawei koristi 5G mrežu

Kanada je saopštila da je ukidanje dostupnosti 5G mreže Huawei-ju pitanje nacionalne bezbednosti.

PCPress.rs Image

Novi nivo sankcija

Kanada planira da zabrani Huawei-ju upotrebu kanadske 5G mreže. Kanada je izrazila zabrinutost za nacionalnu bezbednost kada je u pitanju kineski tehnološki gigant. Smatra se da bi pristup 5G mreži od strane Huawei-ja mogao da ugrozi infrastrukturu ali i osetljive podatke.

U momentu kada je Kanada rešila da uvede 5G mrežu kritičari su odmah upozorili na opasnosti koje mogu da dođu od strane Huawei-ja. Njihovi argumenti su bili da ova kompanija može da napravi “ulaz iznutra” sistema. Odnosno da Huawei raspolaže sofisticiranim metodama putem kojih špijunira sve unutar jedne mreže. Kako je osnovna ideja 5G mreže da građani Kanade imaju brz Internet putem kojeg mogu da povežu sve Internet of Things – to bi značilo da je i lična bezbednost svakog pojedinca ugrožena od strane kineske kompanije.

Drugi argument na koji su se oslanjali kritičari potiče iz kineskog zakona o nacionalanoj obaveštajnoj službi prema kojem kineske organizacije i građani moraju da podržavaju, pomažu i sarađuju sa državnim obaveštajnim službama. Ova zakonska odredba daje na neki način tehnološkim kompanijama odrešene ruke da prisluškuju građane i svoje korisnike, a da dobijene podatke daju na raspolaganje obaveštajnim službama.

Pročitajte i:  Uskočite u prolećno raspoloženje uz poklone koje donosi AppGallery

Tako posmatrano ne bi trebalo naglo donositi odluku da kritičari preteruju i da je reč o političkom ratu. Sa druge strane, slično se ponaša i Xiomi za koji se takođe pokazalo da ima neku vrstu „špijunskog softvera“. Međutim, ništa bolji tretman nemaju ni oni koji koriste druge mobilne telefone, prihvataju kolačiće ili imaju gmail.

Izvor: CBC

Facebook komentari: