BIZIT plus

Kina je hakerisala sve veće američke kompanije

PCPress.rs ImageBivši američki koordinator za borbu protiv terorizma, Ričard Klark, postao je poznat po svojim upozorenjima. Naravno, najpoznatije je upozorenje Bušovoj administraciji u julu 2001. ‒ deset nedelja pre jedanaestog septembra ‒ da će se „nešto zaista veliko dogoditi ovde i to brzo“. Tad je govorio u napadu Al Kaide na američkom tlu.

A sad Klark, autor knjige Cyber War, tvrdi da je Amerika bespomoćna protiv sajber-napada koji bi mogao da uništi najvažnije delove nacionalne infrastrukture, uključujući civilne, vojne i trgovačke. On ističe da je Amerika naročito ranjiva upravo zbog svojih agresivnih „sajber-napada“, odnosno špijunaže protiv drugih zemalja, dok nema sopstvenu delotvornu, pa čak ni kompetentnu, sajber-odbranu.

Njega najviše brinu pretnje kineske vlade američkoj ekonomiji i tvrdi da su Kinezi već upali u sve velike američke kompanije. Recimo, uveren je da su upali u sistem proizvođača F-35, bombardera nove generacije, i ukrali podatke. A ističe da to nije ništa naspram lanca nabavke čipova, rutera i hardvera iz Kine i onoga što bi moglo biti postavljeno u njih i spremno da se aktivira jednim klikom. Po Klarku je najveća opasnost upravo mogućnost da Amerika izgubi konkurentnost ako joj Kinezi ukradu sve rezultate istraživanja. „Kompanije troše milione, pa i stotine miliona, na istraživanja i razvoj, a onda se Kina besplatno domogne rezultata. Posle nekog vremena, gubi se konkurentnost“, upozorava on. Lako je odbaciti Klarkove navode kao preterivanja, ali on je više puta dokazao da retko greši.

Pročitajte i:  TikTok kreatori upozoravaju na ekonomski uticaj zabrane

Izvor: IT News

Facebook komentari: