Kina objavila da može da zaobiđe bezbednosne mere AirPlay da bi utvrdila identitet pošiljaoca poruka

Kineski državni institut pronašao je način da identifikuje ko je poslao bilo koji materijal drugoj osobi putem Apple-ovog AirDropa. Rečeno je da je institucija otkrila funkciju pronalaženja e-mail adresa i telefonskih brojeva onih koji šalju AirDrop poruke kao deo napora da se suzbiju „nepoželjni sadržaji“.

PCPress.rs Image

AirPlay već korišćen pri identifikaciji osumnjičenih

Policija je koristila AirDrop krek da identifikuje nekoliko osumnjičenih. Međutim, pravosudni biro Pekinga nije saopštio da li je zbog toga bilo hapšenja. Oni koji imaju Mac, iPhone ili iPad mogu da koriste AirDrop za lako slanje fotografija, video zapisa, dokumenata, kontakata i lozinki na drugi Apple uređaj u blizini. Apple proglašava AirDrop kao bezbedan jer koristi šifrovanje transportnog sloja bezbednosti. Međutim, Pekinški opštinski biro za pravosuđe tvrdi da je institut pronašao način da zaobiđe šifrovanje.

Apple je 2022. uveo novo ograničenje za AirDrop u Kini nakon što su demonstranti koristili ovu funkciju za deljenje antivladinih poruka. Kompanija je ograničila dužinu vremena u kojem korisnici mogu da prime datoteku. Ranije su korisnici mogli da dozvole bilo kome da im AirDrop materijal na neodređeno vreme. Apple je kasnije proširio ovo ograničenje na sve korisnike iPhone-a, navodno u pokušaju da smanji neželjenu poštu na prometnim lokacijama.

Pročitajte i:  Apple uvodi AirPlay u hotelskim sobama 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: