ERP 2024

Kina ubrzava pristup internetu

PCPress.rs ImageNakon mnogo žalbi korisnika na spot pristup internetu, Kina je predstavila plan za poboljšanje nacionalne internet mreže pomoću nove optičke mreže i snižavanja cena korišćenja. Čen Jiačun, zamenik direktora Ministarstva za industriju i infomacione tehnologije, izjavio je da će planirano ulaganje unaprediti i olakšati korišćenje širokopojasne mreže u Kini.

Iako Kina ima najveću „internet populaciju“ (sudeći po poslednjim izveštajima, ima 513 miliona korisnika), kad je u pitanju brzina internet veze i dalje kasni za mnogim zemljama. Trenitno je na devedesetom mestu na svetu, sa prosečnom brzinom pristupa os 1,4 Mbps, a svetski prosek je 2,7 Mbps. Zemlja sa najvećom prosečnom brzinom pristupa je Južna Koreja (16,7 Mbps), dok je SAD dosta iza. Sa samo 6,1 Mbps zauzima trinaesto mesto.

Novim internet planom, Kina će širokopojasni internet približiti rurarnim područjima, koja do sada nisu imala priliku da uživaju u tim blagodetima. Za sada samo 38,3 odsto populacije ima pristum brzom internetu.

Plan je pokrenut kao reakcija na monopol, koje u Kini drže dve kompanije (China Unicom i China Telecom), sa 90 odsto pokrivenosti mreže. Njihova slaba zainteresovanost za dalje širenje usluga i visoke cene korišćenja izazvale su negodovanje stanovnoštva i pokrenule lančanu reakciju koja je dovela do reakcije ministarstva.

Izvor: proreview

Facebook komentari:
SBB