BIZIT plus

Kineski naučnici kažu da sada imaju najmoćniji kvantni računar na svetu

Tim istraživača u Kini tvrdi da je njihov novi računar daleko moćniji od bilo kog pre njega – uključujući i najbolji napor megakorporacije Google.

PCPress.rs Image

Ovaj kvantni računar rešio je problem za samo 70 minuta

U preprintu otpremljenom na arXiv, istraživači tvrde da je njihov kvantni računar uspeo da reši problem koristeći 56 od svojih 66 kubita, kvantni ekvivalent bitova u konvencionalnom računaru.

To je korak više od Google-ovog procesora Sicamore koji ima samo 54 kubita. Google je 2019. godine tvrdio da je njegov računar prvi postigao kvantnu nadmoć, prag preko kojeg su kvantni računari u stanju da reše probleme koji izmiču klasičnim računarima. Google je tvrdio da je njegov računar rešio problem za manje od 3,5 minuta, za šta bi najmoćnijem konvencionalnom superkompjuteru trebalo 10.000 godina.

Kineski tim u svojoj objavi nije otišao toliko daleko. Procenjujemo da će za rešenje zadatka koji je Zuchongzhi završio za oko 1,2 sata (ili 70 minuta) najmoćnijem superkompjuteru biti potrebno najmanje osam godina, napisao je tim u svom radu. Prema istraživačima, problem koji je računar rešavao bio je oko 100 puta teži od onog koji je rešio Google-ov Sicamore. Ovo je nagoveštaj za šta bi kvantni računari mogli uskoro biti sposobni, ali njihov uspeh treba uzeti sa rezervom. U konkretnom slučaju, ovaj najnoviji članak tek treba da prođe recenziju. Pored toga, kao što je to bio slučaj sa skoro svim kvantnim računarima do sada, slučajevi upotrebe su i dalje izuzetno specijalizovani, što znači da neće uskoro zameniti svoje binarne prethodnike.

Pročitajte i:  Google Search sve gori: SEO spam pobeđuje

Timski sistem Zuchongzhi je dvodimenzionalni programabilni računar koji može da manipuliše do 66 kubita. Drugim rečima, može kodirati kvantne informacije, kvantno stanje pojedinačnog elektrona, preko 66 kvantnih bitova. Prošle godine je tim demonstrirao kvantni računar sa 76 fotonskih kubita, koji čuvaju informacije o stanju naelektrisanja fotona. Taj računar, međutim, nije bio programabilan poput Zuchongzhija, kako ističe Cosmos Magazine. Postavlja se pitanje, koji je problem Zuchongzhi rešavao? Računar je uzorkovao izlaznu raspodelu slučajnih kvantnih kola, kako kaže Cosmos, izuzetno složen problem koji se pokazao nerešivim za klasične superračunare. Drugim rečima, to je izvrsno merilo za trenutni doseg kvantnih računara.

Iako korisnost takvih proračuna još uvek nije zaista praktična za upotrebu u stvarnom svetu, naučnici su bili impresionirani rezultatima.

Izvor: Futurism

 

Facebook komentari: