Kineski voz Maglev će se kretati brzinom od 1000 km/h za tri godine

PCPress.rs ImageJapanci su odavno razvili ultrabrze vozove Maglev (koji lebde u magnetnom polju, magnetic levitation), koji mogu da se kreću brzinom od 500 km/h, ali ni Kinezi ne sede skrštenih ruku; štaviše, imaju još ambicioznije planove – njihov Maglev će moći da se kreće dvostruko brže, a u planu je da on bude spreman za korišćenje kroz tri godine. Iz laboratorije na univerzitetu Southwest Jiaotong stižu informacije da se već sada ispituje prototip koji može da se kreće maksimalnom brzinom između 500 i 600 km/h, a razvoj nove verzije je u toku; doduše, novi ultrabrzi Maglev će biti manji.
Kako postići toliku brzinu? Relativno jednostavno: novi Maglev će se kretati kroz tunel sa razređenim vazduhom; budući da otpor sredine raste sa kvadratom brzine, vakuum će omogućiti brzo kretanje, i to bez preterano velikog utroška energije.
Naravno, postoji i druga strana medalje – sigurno se pitate koliko će koštati ovaj projekat. Mnogo: 20 miliona juana, ili 2,95 miliona dolara više, za svaki kilometar, u odnosu na aktuelne brze pruge.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: