BIZIT plus

Ko želi da sahrani svog avatara?

cemetery Pošto je odavno postalo jasno da se igranje kompjuterskih igara može pretvoriti u zavisnost koja ugrožava privatni život, u Frankfurtu je pokrenuta inicijativa za odvikavanje od te “bolesti”, pod nazivom “Sahrani svog avatara”.

Kao potvrdu za neophodnost lečenja te zavisnosti, očigledan je primer Maksimiliana Baumera, koji kaže da je pet godina proveo igrajući igru “Veština ratovanja” na internetu. “Spavao sam šest sati dnevno. Išao u sam u školu i kad bih se vratio kući, pojeo nešto na brzinu i odmah sedao za kompjuter. Četovao sam prvo sa prijateljima, a potom se igrao što je trajalo i po 11 sati dnevno”, prenosi “Dojče vele” Baumerovu izjavu.

“World of Warcraft” je jedna od igara u kojoj igrači za sebe prvo kreiraju imaginarni, virtualni lik – avatara, kojeg potom vode kroz igru. To znači da se ne takmiče protiv kompjutera, ili druga koji sedi pored igrača, nego sa ili protiv miliona igrača širom sveta. Ta igra ima 11 miliona korisnika u skoro svim zemljama sveta.

Pročitajte i:  Desktop PC: za i protiv

Prema rečima Renate Lind Kremer iz frankfurtskog Sektora za borbu protiv droga, Baumer nije jedini koji se borio protiv zavisnosti od internet igara. Svake godine njenom odeljenju za pomoć se obrati oko 200 mladih ljudi sa sličnim problemom.”Oko 20 procenata mladih u Frankfurtu, izmedju 15 i 18 godina starosti, pred ekranom sedi više od 40 sati sedmično. To znači da, osim škole, imaju vremena samo za jelo i spavanje”, kaže ona.

U tom sektoru su odlučili da odu korak dalje od savetodavne uloge za one koji traže pomoć, ali svesni da ne može drugačije – uspostavili su posebnu internet stranicu.
Prof. Johanes Brekers sa frankfurtske Akademije za vizuelnu umetnost, u razgovoru sa studentima o ovom problemu, došao je na ideju da se razvije internet stranica koja bi bila neka vrsta “virtuelnog groblja”, koja bi sačuvala uspomenu na “dostignuća avatara koji su tu sahranjeni”. “Dobro ste čuli, virtuelno groblje za avatare, u čiji razvoj su neki igrači ulagali godine truda. Čini se da je to postala popularna platforma za one koji žele da se reše zavisnosti”, rekao je on.

Pročitajte i:  Desktop PC: za i protiv

Mada su inicijativu pokrenule vlasti Frankfurta, na stranicu herolymp.de dolaze mladi iz cele Nemačke, koji žele zauvek da se reše svog avatara”. Jedan od takvih je i Maks Baumer. On je na ‘nadgrobnoj ploči’ svog avatara napisao – “XIrok, proveli smo zajedno lepe trenutke. Ali nisi mi više potreban da budeš moj vodič kroz život. Potrebni su mi moja porodica i prijatelji. Pet godina sam mislio, sanjao i razgovarao samo o igri ‘World of Warcraft’. To poglavlje mog života je završeno”.

Izvor: Tanjug

Facebook komentari: