Koje VR naočare odabrati? Specijalke ili Univerzalke

VR (Virtual Reality) naočare već neko vreme privlače one koji žele da na svet gledaju kroz “ružičaste naočare”, da vide virtuelnu realnost umesto obične svakodnevnice i uživaju u mogućnostima koje ova tehnologija pruža danas. Časopis Connect je za testirao Samsung i Zeiss VR naočare i gledao svet “drugim očima”.VR naočare pcpress connect

 

Specijalke

Samsung je predstavio Virtual Reality  naočare prilagođene njegovim smartfonskim zvezdama Galaxy S6 i S6 Edge. Ovaj model, koji košta 200 evra, vizuelno se gotovo uopšte ne razlikuje od modela namenjenog za Galaxy Note 4, ali tehnički se štošta promenilo.

001-Gear_VR_Combination5199Koncept smartfona koji možemo da prikačimo putem microUSB  priključka koji senzore Gear VR‑a snabdeva strujom ostao je isti. Međutim, sada postoji mogućnost da se Gear VR napaja direktno preko strujnog kabla, tako da se ne troši dodatno baterija smartfona. Poboljšan je i touchpad sa desne strane naočara. Sada je smešten unutar blagog udubljenja, a postoji i haptički obeleženo središte koje omogućava intuitivno rukovanje.

Sadržaje obezbeđuje aplikacija Gear VR. Preko nje imamo pristup igricama, video‑materijalima i slikama koje korisniku omogućavaju da zakorači u virtuelni svet. Ovo u praksi funkcioniše zapanjujuće dobro, a pokazalo se da i rukovanje raznim integrisanim senzorima u praksi uspeva bez ikakvih teškoća. Touchpad uglavnom služi za rukovanje menijem. U poređenju sa Gear VR‑om za Galaxy Note 4, prikaz sadržaja sada je znatno oštriji, što nije ni čudo budući da  Galaxy S6 modeli imaju veću gustinu tačaka. Međutim, još uvek nije prilagođen svima koji nose naočare s dioptrijom.

 

Univerzalke

Stručnjak za optiku Zeiss takođe nudi svoje  VR One naočare za ulazak u virtuelnu realnost. VR One koštaju 129 evra i opremljene su pametnim  Tray sistemom koji omogućava korišćenje raznih držača, pa je zato kompatibilan s većim brojem smartfona s petoinčnim ekranom. U ovom trenutku ponuđeni su držači za Galaxy S5, S6 i Apple iPhone 6. Osim toga, dostupni su i CAD podaci za štampače u 3D formatu kako bi korisnici sami mogli da proizvode svoje držače.

002-Zeiss_VR_One_Final_Press_Rendering_4K_Front_Rechts129VR One su veoma kvalitetno izrađene naočare, udobne su i, u zavisnosti od vrste držača, mogu da ih nose i ljudi koji imaju naočare s dioptrijom. Uz Zeissove naočare dobijamo rasklopivu kocku, a nakon preuzimanja i uključivanja  Vr One AR aplikacije pojavljuju se, u zavisnosti od toga koju stranicu posmatramo, različite figure na kocki. Pored toga, postoje još dve Zeissove aplikacije preko kojih korisnik može da posmatra video‑sadržaje i fotografije ili preko kojih je moguće preuzeti Virtual Reality  igrice ili demo‑programe. Rukovanje virtuelnim svetom veoma je jednostavno kod potpuno pasivnih naočara VR One: u prostoriji se pojavljuje tačka koju korisnik pokretima glave može da fiksira na touchpadu i da se potom orijentiše u odnosu na nju.

(Objavljeno u časopisu connect 54)

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,