Top50 2023

Koloseum u Rimu: Novi dodaci za stari amfiteatar

Gradnja Koloseuma je počela 70. godine nove ere, a završena je deset godina kasnije. U starom Rimu je korišćen za javne spektakle, a i danas jedan od glavnih simbola grada. Nakon skoro dve hiljade godina od početka gradnje, prastara konstrukcija dobija moderne elemente koji će, kako se tvrdi, uticati na bolju preglednost.

PCPress.rs Image

Koloseum je najveći amfiteatar na svetu i prema nekim procenama bi mogao da primi između 50 i 80 hiljada posetilaca. Istoričari tvrde da je lokacija na kojoj se Koloseum nalazi krajnje karakteristična. Naime, nakon velikog požara 64. godine nove ere poslednji član dinastije Klaudije-Julije – Neron – zauzeo je opustošenu oblast i na njoj sagradio veliku palatu sa baštama “Domus Aurea”. Ovaj kompleks je imao i veštačko jezero, a nakon Neronove smrti na mestu jezera je sagrađen Koloseum. Smatra se da je to bio simboličan gest da se narodu vrati ono što je Neron prisvojio za svoju ličnu upotrebu, te se zbog toga se rimski amfiteatar nalazi u centru grada, a ne na periferiji.

Pročitajte i:  Na raskrsnici: X86 ili ARM

Nakon što su 2020. godine pobedili na konkursu, arhitektonska agencija Milan Ingegneria i kompanija Labics and Fabio su dobili šansu da predvode rekonstrukciju Koloseuma. Najveća promena je u vezi sa podom amfiteatra, budući da će dobiti fleksibilne drvene panele, koji će se pomerati tako da otkrivaju skrivene tunele i prostorije ispod Koloseuma. Sa restauracijom bi trebalo da se počne već 2023. godine, a planirano je i da se održavaju i veliki kulturni događaji, poput predstava koje će oživeti gladijatorske borbe.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,