Kompanija OnePlus prikuplja korisničke podatke bez dozvole

Kineska kompanija OnePlus započela je svoje poslovanje 2013. godine sa idejom da napravi bolji telefon, koji bi postao poznat po svom kvalitetu, te pristupačnoj ceni. Danas njihova prilagođena verzija Android operativnog sistemaOxygenOS preti da ugrozi kredibilitet kompanije, a problem je u vezi sa problemom prikupljanja i deljenja podataka o korisnicima. Stručnjak za sigurnost, Chris Moore, je više puta upozoravao da uređaji koji podržavaju OxygenOS ne samo da prikupljaju podatke o korisnicima, već te informacije povezuju sa konkretnim uređajima, te korisničkim nalozima.

PCPress.rs Image

Neki od prikupljenih podataka su poprilično standardni, te kompanija ima informacije o tome koliko često korisnik otključava svoj telefon, koje aplikacije koristi, te na koje se WiFi mreže povezuje. Najveći problem je u vezi sa nedostatkom anonimnosti, budući da OnePlus sakupljene informacije isporučuje zajedno sa serijskim brojem telefona korisnika, što bitno olakšava identifikaciju.

U odgovoru na optužbe kompanija je izjavila da informacije prikupljaju na dva načinapreko “korisničke analitike” koja služi da se poboljša softver, a koja može da se isključi ako se ode na settings, izabere “advanced,” te isključi opcija “join user experience program”, te preko informacija o korisničkom uređaju.

Pročitajte i:  Microsoft više neće dozvoljavati korišćenje Android aplikacija na Windows-u

OnePlus nije jedina kompanija koja prikuplja podatke na ovaj način, ali je problem u tome kako dolaze do informacija, te kako se prema njima kasnije odnose. Kompanija ne traži dozvolu od korisnika, te se pretpostavlja da većina nije ni svesna informacija koje sa kompanijom deli.

Izvor: engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,