BIZIT plus

Kompanija Oracle kažnjena sa 23 miliona dolara

Kompanija Oracle, nagodila sa SEC-om nakon što je po drugi put optužena za kršenje Zakona o korupciji u inostranstvu, saopštila je Komisija.

PCPress.rs Image

Kompanija je 2012.godine platila kaznu od 2 miliona dolara

SEC je saopštio da je kompanija prekršila odredbe zakona između 2016.godine i 2019. godine kada su podružnice kompanije u Indiji, Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima stvorile sredstva za podmićivanje stranih zvaničnika. Oracle-ove podružnice su takođe koristile sredstva da plate stranim zvaničnicima da prisustvuju tehnološkim konferencijama, navodi SEC.

Kompanija nije priznala niti demantovala tvrdnje SEC-a. Međutim, kompanija će platiti više od 23 miliona dolara za namirenje optužbi.

„Navodi koje je saopštio SEC su u suprotnosti sa našim osnovnim vrednostima i jasnom politikom. Ako identifikujemo takvo ponašanje, preduzećemo odgovarajuće mere“, rekao je potpredsednik za korporativne komunikacije kompanije Michael Egbert.

Kompanija je takođe platila kaznu 2012. godine nakon što je Oracle India stvorila milione dolara pomoćnih fondova, saopštio je SEC.

Charles Cain, šef FCPA jedinice SEC-a, rekao je da optužbe ističu potrebu za „efikasnim internim računovodstvenim kontrolama“ u Oracle-u.

„Stvaranje vanknjižnih fondova inherentno dovodi do rizika da će ta sredstva biti korišćena nepropisno, što se upravo desilo ovde u Oracle-ovim podružnicama u Turskoj, UAE i Indiji“, rekao je Cain.

Pročitajte i:  Oracle dostiže rekordnu visinu rasta zbog potražnje za veštačkom inteligencijom

Izvor: CNBC

Facebook komentari: