Kompanija SoundHound otpustila polovinu svoje radne snage

SoundHound, kompanija koja je svojevremeno navela da želi da ospori dominaciju Amazona i Google-a na tržištu AI tehnologije kada je u pitanju glas, navodno je smanjila oko polovinu svoje radne snage.

PCPress.rs Image

Nova otpuštanja zbog loših ekonomskih uslova

Prema izveštajima, kompanija je prošle nedelje otpustila oko 200 zaposlenih u okviru restrukturiranja cele kompanije. Masovna otpuštanja oznaćavaju drugo smanjenje radne snage za manje od godinu dana. U novembru, kompanija je navodno otpustila 10 odsto svoje radne snage. Pre prvog kruga otpuštanja, SoundHound je zapošljavao oko 450 ljudi.

Neki od bivših zaposlenih navode da je kompnija ponudila „jadnu“ otpremninu. Oni tvrde da otpremnina ne uključuje zdravstvenu zaštitu a zatim i samo dve nedelje otpremnine. SoundHound je izašao na berzu početkom 2022.godine. Prema podacima kompanija je do danas prikupila više od 300 miliona dolara. Kupci kompanije su Pandora, Mercedes-Benz i Snap.

Izvršni direktor i suosnivač kompanije, Keyvan Mohajer za razlog otpuštanja naveo je nedavne makroekonomske uslove. „Kada smo početkom 2021.godine postavili kurs da postanemo javno kotirani, visokotehnološke kompanije poput SoundHound-a bile su miljenici zajednice investitora. Kompanije koje su mogle da ostvare visok rast, uprkos visokim troškovima, viđene su kao motori buduće ekonomije“, rekao je Mohajer. „Međutim, kao rezultat promena ekonomskih uslova, uključujući visoke kamatne stope, rastuću inflaciju i strah od recesije, kompanije našeg profila postale su mnogo manje poželjne.

U poslednjih nekoliko meseci, masovna otpuštanja su česta pojava u mnogim tehnološkim kompanijama. Početkom novembra, Meta je smanjila oko 13 odsto svoje radne snage, što je dovelo do toga da je više od 11.000 ljudi izgubi posao. Nedavno je Amazon proširio obim otpuštanja širom kompanije i najavio nova otpuštanja ove godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: