BIZIT plus

Konačno nešto novo – Zvučnik na čipu

Zvučnici u svim današnjim uređajima zasnivaju se na tehnologiji starijoj od jednog veka. Napravljeni su od magneta, kalema i vibracione membrane koja proizvodi zvuk. Međutim, audio startup xMEMS, napravio je zvučnike na potpuno novoj, revolucionarnoj tehnologiji.

PCPress.rs Image

Oni su zvučnik napravili na mikročipu, sličnim onima koji se nalaze u svim elektronskim uređajima. Ovakvi zvučnici kreiraju mnogo bolje audio iskustvo, jer imaju neuporedivo brži odziv u odnosu na tradicionalne zvučnike zasnovane na papirnim ili plastičnim membranama. Pod velikim opterećenjem, papir i plastika imaju tendenciju izobličenja, pa se na izlazu dobija „pogrešan“ zvuk. S druge strane, MEMS (Micro-ElectroMechanical System) zvuk „izlazi“ u originalnom projektovanom stanju pod bilo kojim opterećenjem. To znači da takvi zvučnici ostaju balansirani kako je predviđeno i reprodukuju uniformni zvuk i kvalitet u svim radnim uslovima. Pored toga, ovakvi zvučnici su lakši za izradu, a kada se postigne masovna proizvodnja, biće i jeftiniji od tradicionalnih zvučnika.

Zvučnici rade na tehnologiji koju je xMEMS nazvao „ultrasonic amplitude modulation transduction principle“. Suštinski, to znači da zvučnici proizvode ultrazvuk – frekvencije koje ljudi nisu u stanju da čuju, nakon čega ih moduliraju u frekvencije između 20 Hz i 20 KHz. Kako iz kompanije navode, na taj način se dobija bogat i detaljan zvuk u punom čujnom opsegu. Rezultat je potpuno nov način kreiranja zvuka, koji je u stanju da potpuno „isprati“ zvuk koji su muzičari kreirali, pri čemu je bolje prilagođen novim audio formatima.

PCPress.rs Image

Ovo je posebno značajno za male zvučnike, kao one koje se upotrebljavaju u slušalicama, a verovatno će se tehnologija kasnije razviti i za upotrebu u velikim, sobnim zvučnicima. Takođe, ova tehnologija je mnogo efikasnija u smanjenju spoljašnjeg šuma.

xMEMS zasnovani zvučnici se već nalaze u prodaji. Ugrađeni su u high-end in-ear slušalice proizvođača Singularity Audio (koštaju 1.500 dolara), kao i u premium proizvodima vijetnamske kompanije Soranik. Kompanija je najavila da će uskoro, u saradnji sa kompanijom Creative, proizvođačem audio karti, slušalica i zvučnika predstaviti mnogo pristupačnije zvučnike, Creative Aurvana Ace2, po ceni od 150 dolara.

Izvor: Forbes

Facebook komentari: