Potpuna kontrola na udaljenom računaru

TeamViewer je odličan program za pristup i daljinsku kontrolu računara. Može biti od velike pomoći ukoliko želite da pristupite sopstvenom računaru sa neke druge lokacije, ili recimo treba da nekome pomognete u rešavanju problema sa računarom ili drugim podržanim uređajem. TeamViewer takođe nudi opcije za uspostavljanje virtuelnih mreža, prenos fajlova, organizovanje sastanaka i prezentacija, video i glasovne pozive.

PCPress.rs ImageProgram radi tako što se strani partnerskog računara kome treba pristupiti izvršava Host aplikacija, kojoj omogućava pristup sa računara koji je Administrator. Za povezivanje je potreban TeamViewer ID, odnosno jedinstveni broj računara, koji se generiše prilikom instalacije, kao i šifra kojom se štiti od neovlašćenog pristupa. Kada je uspostavljena veza, možete imati potpunu kontrolu na udaljenom računaru, uz deljenje ekrana, prenos zvuka, reprodukciju video materijala i mogućnost rada (skoro) kao da ste zaista tamo.

Komfor rada dosta zavisi od ekranske rezolucije i brzine Internet veze, ali TeamViewer je poznat kao jedno od najboljih rešenja za rad pošto dobro prilagođava prikaz ekrana i optimizuje osvežavanje podataka. Podržane su razne dodatne mogućnosti kao što su štampanje na udaljenim printerima, sinhronizacija clipboard‑a, tabla za interaktivno crtanje, snimanje sesija…

Nedavno je izašla verzija 13 ovog programa, koja je donela nekoliko korisnih poboljšanja, uključujući i deljenje ekrana za iOS mobilnu platformu – tako recimo sa Windows računara možete gledati ekran na nekom iPhone ili iPad uređaju.

Dobra strana TeamViewer‑a je što je besplatan za upotrebu u kućnom, preciznije rečeno nekomercijalnom okruženju, bez potrebe za dodatnom registracijom, pa se može lako i brzo instalirati i koristiti u neplaniranim situacijama. Ograničenje je u vidu poruke o korišćenju besplatne verzije, uz upozorena i blokiranje funkcionalnosti ukoliko se posumnja na profesionalno korišćenje.

Promene u poslednjih nekoliko generacija programa su dovele do toga da TeamViewer izgubi dosta licenciranih korisnika u poslovnom okruženju, zbog pogoršanih uslova licenciranja, u cilju da se korisnici prebace na model pretplate. Jedan od najčešćih problema je što TeamViewer ne dozvoljava da se pristupi partnerskom računaru koji ima noviju verziju programa od vaše – u tom slučaju neophodno je uraditi nadogradnju, ili nekako instalirati udaljenu verziju na partnerski računar.

Program je dostupan u nekoliko varijanti, zavisno za šta želite da ga koristite. Glavni program TeamViewer omogućava da kontrolišete druge računare, kao i da se neko priključi na vaš. Verzija programa QuickSupport je optimizovana za brzo priključivanje i ne zahteva instalaciju ni administratorska prava, pa može poslužiti za neplanirane situacije kada treba pomoći. TeamViewer Host je verzija namenjena računarima kojima često treba pristupati s udaljene lokacije.

TeamViewer je proizvod istoimene nemačke softverske firme, a matična Internet lokacija je www.teamviewer.com. Pored Windows verzije, TeamViewer je dostupan i za mnoge druge sistemske platforme, sa određenim varijacijama u mogućnostima koje su podržane zavisno od operativnom sistema. Postoje verzije TeamViewer aplikacije za Mac OS X, Linux sisteme, Chrome OS, Android, iOS, pa čak i zaboravljeni BlackBerry.

(Objavljeno u PC#250)

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi:

1 thoughts on “Potpuna kontrola na udaljenom računaru

  • 11. 01. 2018. at 17:27
    Permalink

    Dodaću analogno – LiteManager. Program za daljinsko upravljanje računarima. Da, TM je dobar program, ali ne traži kupnju licence svake godine. Sve najbolje!

Comments are closed.