Računari i Galaksija

Korisnici iPhone-a sada mogu da dele svoje digitalne ključeve automobila

Ovo je prvi put da je omogućeno deljenje ključeva između platformi.

PCPress.rs Image

U budućnosti nove opcije i novi javno dostupni standard

Google je dodao novu opciju deljenja ključeva od automobila na Pixel uređaje. Ako posedujete iPhone koji koristi iOS 16.1, možete da šaljete ključeve na Pixel uređaje preko aplikacija za komunikaciju kao što su Mail, Messages i WhatsApp. Takođe, korisnici Pixel-a mogu dele svoj pristup automobilu preko Android-ove aplikacije – wallet.

Google planira da proširi deljenje na više telefona koji koriste Android 12 ili noviji operativni sistem. Samo nekoliko proizvođača automobila trenutno podržava digitalne ključeve automobila, uključujući BMW i Hyundai brendove koji uključuju Genesis i Kia. Određeni automobili mogu zahtevati aktivaciju pomoću fizičkog ključa ili koda, dok drugi mogu tražiti pokretanje procesa preko infotainment sistema vozila.

Ova opcija tretira telefon kao fizički ključ i samo zahteva da se približite vratima. Pomoću telefona kao što su noviji iPhone uređaji i novi modeli Galaxy S21/S22, možete da otključate automobil bez vađenja telefona iz džepa ili korišćenja pametnog sata.

Pročitajte i:  Apple zabrinut zbog Kine

Kompanije uključujući Apple i Google, nadaju se da će napraviti javno dostupan standard za deljenje digitalnih ključeva od automobila. Još uvek ne postoji tačan vremenski okvir kada bi to moglo da se dogodi.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,