BIZIT plus

Korisnici mreže X umorni od malicioznih kripto-reklama

Prevaranti korsite platformu X, a tako što korisnicima nude lažne reklame koje ih vode ka malicioznim web sajtovima. Opasni linkovi im prazne digitalne novčanike.

PCPress.rs Image

Mreža koja je do skoro bila poznata kao Twitter postala je opasno mesto za vlasnike kriptovaluta. Iz kompanije tvrde da se korisnicima reklame prikazuju na osnovu interesovanja, a ispostavilo se da su neke od njih opasne. Sve je više onih koje promovišu prevare koje ciljaju digitalne novčanike u kojima se čuvaju kriptovalute.

Prevare uključuju linkove ka Telegram kanalima na kojima se reklamiraju svakojake prevare, dele maliciozni linkovi, phishing stranice i web sajtovi s kojih se kradu digitalne valute. Budući da su u pitanju ciljane reklame vide ih oni koji već imaju kriptovalute, a korisnici tvrde da je ovakvih oglasa sve više.

Pročitajte i:  Kad se malver maskira u antivirus aplikaciju

Prevaranti X koriste već neko vreme, ali se broj opasnih reklama tokom decembra 2023. godine povećao. Kao najopasniji se ističe MS Drainer koji se pojavljuje u Google Search i X reklamama – napadači su tokom devet meseci ukrali preko 59 miliona dolara od 62.210 žrtva.

Eksperti ističu da se o opasnostima ne vodi računa, a veruje se da je tako zbog toga što je vrednost kompanije X opala nakon što je prešla u ruke Elona Muska (tokom decembra su prihodi opali za 2,5 milijarde dolara), pa se prevarantima navodno gleda kroz prste kako bi se povećali prihodi od reklama.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari: