Krađa podataka očitavanjem osvetljenosti ekrana

Hakeri, ali i istraživači pronalaze različite domišljate načine za krađu podataka, čak i u slučajevima kada računari nisu nakačeni na mrežu. Poslednji dokaz te tvrdnje je predstavljanje načina da se podaci ukradu praćenjem promene osvetljenja ekrana monitora. Naime, istraživači su uspeli da praćenjem suptilnih promena u LCD RGB vrednostima, uz pomoć bezbednosnih kamera koje su sposobne da ih identifikuju, pročitaju podatke sa računara koji ni na jedan način nisu umreženi.

PCPress.rs Image

Naravno, to ipak nije tako lako kao što na prvi pogled izgleda. Da bi to bilo moguće, neophodno je da neko fizički pristupi datom računaru i da mu preko USB-a ili eksternog hard diska instalira malware. Nakon toga je potrebno i preuzeti kontrolu nad obližnjom bezbednosnom kamerom koja gleda u pravcu monitora. Podaci bi se identifikovali prema malim, golom oku nevidljivim promenama u osvetljenju koje u sebi nose binarne informacije u formi sličnoj Morzeov-om kodu.

Napadač bi mogao da snimi ekran računara preuzet sa sigurnosne kamere i da kasnije rekonstruiše i filtrira informacije upotrebom različitih tehnika za procesiranje fotografija.

Pročitajte i:  Hakovani TikTok nalozi poznatih ličnosti

Ne moramo (bar za sada) da brinemo da će nas neko nadgledati i na ovaj način. Ovu tehniku eventualno bi mogle da koriste bezbednosne agencije, i to tek nakon što bi obezbedili upad u sistem u stilu Stuxnet-a, ili mnogo izvesnije, super-špijuni iz filmova poput „Nemoguća misija“.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: