BIZIT plus

Kradljivci automobila zloupotrebljavaju bežične ključeve

Kompanija McLaren pored trke formula učestvuje i u onoj u kojoj bi trebalo da nadmudri kradljivce automobila, nakon što su bezbednosni eksperti pronašli grešku u sigurnosnom sistemu koji bi trebalo da štiti super-automobile ove kompanije.

PCPress.rs Image

Naime, istraživači sa belgijskog KU Leuven univerziteta pronašli su način na koji bežični ključevi kompanije McLaren, te drugih proizvođača luksuznih automobila, mogu da se hakuju, pa bi rezultate trebalo da objave u nekoliko narednih dana. Radi se o takozvanim „prenetim napadima“ (relay attacks), u okviru kojih napadači uspevaju da prevare bežični ključ, koji potom do njih šalje sigurnosni signal koji se koristi za otključavanje. Nakon toga mogu da otključaju, te pokrenu automobil, a ovaj metod može da se koristi samo jednom, što znači da automobil ne može ponovo da se otključa na isti način.

Nova ranjivost funkcioniše tako što presreće, te dekodira algoritam koji generiše sigurnosne kodove za automobile, a kada se ovaj kodovi uspešno kopiraju moguće je napraviti i kopiju ključa koja može da se koristi i više puta. U okviru nekih drugih napada hakeri do koda mogu da dođu sa udaljenosti do oko 10 metara, a dekodiranje traje oko 100 dana, dok „preneti napadi“ mogu da se završe u roku od nekoliko sekundi.

Pročitajte i:  Hakeri koje sponzoriše Rusija napadaju Microsoft

PCPress.rs Image

Oprema koja je neophodna za kloniranje ključeva može da se pronađe na internetu, pa, iako zahteva specijalna znanja kako bi mogla da se koristi, ovakvi napadi postaju sve prisutniji, te je ugroženo sve više automobila.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari: