Kraj Windows-a 7 kao početak nove ere

Windows 7 će za samo nekoliko dana ostati bez podrške, što znači da više neće biti zakrpa i ažuriranja za nekoliko miliona korisnika koji još uvek računaju na ovu verziju operativnog sistema.

PCPress.rs Image

Ova verzija Windows-a pojavila se 2009. godine, a njen uspeh bio je veliki korak za Microsoft i Windows uopšte. Tokom protekle decenije rado ga je birao veliki broj korisnika i administratora, pa je brzo zamenio Windows Vista-u. Najveći broj Windows 7 korisnika potpuno je ignorisao Windows 8, te su tek kada je Windows 10 počeo da „sazreva“ počeli da migriraju ka novijim verzijama. Danas mu se polako bliži kraj, ali se još uvek nalazi na mnogim računarima. Analitičari procenjuju da na svetu ima oko 1,2 milijarde funkcionalnih Windows računara, od čega oko milijardu ima Windows 10, dok je ostatak uglavnom orijentisan ka verziji 7, što je oko 200 miliona računara.

Procenjuje se da će kraj Windows-a 7 doneti i kraj za dominaciju desktop računara. Radi se o tome da su iPhone i Apple Store postojali i u vreme kada se pojavio Windows 7, ali su još uvek bili novina, pa je najveći broj korisnika najčešće koristio desktop za većinu zadataka. Deset godina kasnije slika je nešto drugačija, i komplikovanija, budući da prodaja desktop računara opada u poslednjih sedam godina, a zbog toga što pametni telefoni, tableti, te digitalni asistenti implementirani u niz drugih uređaja sve više preuzimaju njihovu ulogu. Pored toga ni Windows više nije glavni Microsoft proizvod kao što je to nekad bio, što takođe doprinosi sve bržim promenama.

Pročitajte i:  Apple se brani pred Evropom

PCPress.rs Image

Sve ovo ne znači da će računari potpuno nestati u bližoj budućnosti, ali je jasno da danas postoji mnogo više opcija, te računari polako počinju da liče na druge uređaje, poput Microsoft Surface uređaja koji više podseća na tablet. Kraj podrške za Windows 7 će doprineti tome da se ova tranzicija ubrza, budući da će veliki broj starijih računara ostati bez operativnog sistema, i bez mogućnosti da pređe na novije verzije, a zbog hardverske nekompatibilnosti.

Izvor: ZD Net

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,