Kreator litijum-jonske baterije John Goodenough umro u 100-oj godini

Univerzitet Teksas u Ostinu je potvrdio da je dr John Goodenough, koji se smatra tvorcem litijum-jonske baterije, umro u 100. godini. Iako možda niste čuli za njega, on je zapravo odgovoran za proizvodnju mobilnih telefona, laptopova i električnih vozila.

PCPress.rs Image

Goodenough dao veliki doprinos tehnološkim dostignućima

Istraživači su ranije istraživali litijumske baterije. Goodenough je postigao veliki napredak 1980. dok je bio na Univerzitetu u Oksfordu. Napravio je katodu sa slojevima litijum i kobalt oksida koji su proizvodili jači napon dok je u velikoj meri poboljšavao bezbednost. Imao je mnogo veći kapacitet od prethodnih baterija.

Tehnologija nije cvetala sve dok dr Akira Yoshino nije ukinuo sirovi litijum u korist sigurnijih litijum jona. Naučnik je napravio praktičan dizajn, a Sony je 1991. isporučio prvu punjivu litijum-jonsku bateriju prilagođenu potrošačima. Poboljšane performanse su omogućile mobilne uređaje koji su bili prenosiviji. Mobilni telefoni i laptopovi su postali elegantniji, brži i dugotrajniji, dok su električni automobili konačno postali održivi.

Međutim, Goodenough je bio odgovoran za mnogo više. Tokom svog boravka na MIT-u 1950-ih i 1960-ih, pomogao je u kreiranju tehnologije koja će na kraju postati RAM memorija koju vidite u mnogim računarskim proizvodima. Takođe je bio aktivan istraživač u svojim 90-im godinama, a do pre nekoliko godina je razvijao tehnologiju baterija sledeće generacije koja je obećavala revolucionarne performanse za obnovljivu energiju i električna vozila.

Industrije polako prelaze sa litijum-jonskih baterija. Proizvođači automobila planiraju EV sa solid-state baterijama koje isporučuju veću gustinu, brže punjenje i niže troškove. Međutim, sa sigurnošću se može reći da savremeni tehnološki pejzaž ne bi bio ono što jeste bez Goodenough-ovih napora, a njegovo nasleđe će se verovatno osećati u godinama koje dolaze.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,