Laboratorija znanja na novosadskom FTN

Potpredsednica Vlade republike Srbije, prof. dr Zorana Mihajlović, otvorila je danas Laboratoriju za kreiranje aplikacija za Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

apps1

Laboratorija znanja kompanije Samsung druga je ovakva laboratorija u Srbiji. Prva je otvorena u Nišu, na Visoko tehničkoj školi, u kojoj studenti danas razvijaju nova softverska rešenja, aplikacije, a među projektima je i 25 aplikacija za smart televizore, prva srpska TV aplikacija – Blic vesti, kao i 30 aplikacija za mobilne telefone.

Samsung laboratorija za razvijanje aplikacija na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu zamišljena je kao centar u kome će studenti različitih profila biti u prilici da rade na praktičnim projektima, a vrednost ove investicije je preko sedam miliona dinara.

U njoj se nalazi 36 radnih stanica za studente i dve za proesore, pametna tabla kao i pametni televizori, smartfoni i tableti najnovije generacije i Samsung Gear.

apps

Pored predstavnice Vlade, otvaranju je prisustvovao i Milan Vujović, direktor marketinga kompanije Samsung za Adriatik regiju, koji je rekao je ovaj projekat način da se studenti bolje pripreme za buduće poslovne aranžmane.

 “Nastojimo da studentima i profesorima omogućimo rad na najsavremenijoj opremi i sticanje praktičnog iskustva kako bi samostalno i u timovima razvijali napredne aplikacije za pametne telefone, televizore ili pametne kuće”, rekao je Vujović.

Na otvaranju je rečeno da partnertsvo kompanije Samsung i Fakulteta tehničkih nauka ima za cilj da doprinese unapređenju kvaliteta nastave, da podstakne nastavno osoblje i studente da primenjuju savremene informaciono-komunikacione tehnologije ne samo u svakodnevnoj nastavi, već i u realizaciji naučnih i praktičnih projektnih zadataka i studentskih radova.

Facebook komentari:
SBB