Lazarević: Imamo puno stručnjaka, ali moramo i dalje raditi na edukaciji

U prostorijama kompanije Vip mobile državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Stefan Lazarević, posetio je ovogodišnje pobednike konkursa “Budi Vip Student”.

Stefan Lazarevic i Dejan Kastelic na paneluGovoreći pred šestom generacijom studenata Lazarević je rekao da su mu ovakvi skupovi najinspirativniji, kao i da, iako imamo puno stručnjaka, moramo dalje raditi na edukaciji.
Na panel diskusiji na temu aktuelnog stanja na tržištu telekomunikacija u Srbiji i ulozi mladih stručnjaka u razvoju ove oblasti u našoj zemlji, Lazarević je rekao da država treba da preuzme korake u podsticaju razvoja telekomunikacija, ali i povećanju broja stručnih kadrova.

U tom smeru, osim povećanja kvota na univerzitetima, postoje ideje o projektima akademije za državne službenike, akademije za prekvalifikovanje nezaposlenih, kao i akademija pri srednjim školama.

„Mi smo već nekim svetskim gigantima predstavili plan razvoja elektronske uprave u našoj državi i naše potencijale za ulaganje u IT sektor i telekomunikacije. Postojanje visokoobrazovanih stručnjaka odgovarajućih profila je naša komparativna prednost  u komunikaciji sa stranim investitorima. Vlada shvata značaj ulaganja u obrazovanje i mi radimo na tome da stručni kadrovi iz oblasti elektrotehnike i informacionih tehnologija ne postanu deficitarni, ali i da obezbedimo efikasno i racionalno upravljanje informaciono-komunikacionom infrastrukturom“,  rekao je Stefan Lazarević, državni sekretar za telekomunikacije.

Studentima se obratio i domaćim, CTO kompanije Vip mobile, Dejan Kastelic koji je rekao da se telekomunikaciono tržište brzo razvija i motiviše mlade ljude da brzo razmišljaju, a da kroz konkurse, kao što je Budi Vip student, kompanija dobija konstantan priliv novih ideja.

„ Projekat „Budi Vip student“ kao jedan od osnovnih ciljeva ima selekciju i razvoj budućih stručnjaka za telekomunikacije u Srbiji. To što je u prjektu do sada učestvovalo više od 900 akademaca potvrđuje da su telekomunikacije jedna od najatraktivnijih grana privrede, pred kojom je ekspanzija. Veoma smo ponosni što ovi mladi ljudi ističu da im je dvomesečni boravak u našoj kompaniji izuzetno koristan i što su spremni da, kao i njihove kolege iz prethodnih generacija, svoja prva radna iskustva stiču u Vipu“, rekao je Kastelic.

Pobednici ovogodišnjeg konkursa „Budi Vip student“ su tokom diskusije dali brojne predloge za unapređenje domaćeg tržišta informaciono komunikacionih tehnologija i izneli mišljenje o sistemu obrazovanja i mogućnostima za stručno usavršavanje u ovoj oblasti.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,