Lekari sproveli prvu operaciju kičme uz pomoć robota

Hirurški roboti su sposobni da podnesu takve zahvate koje čak i najobučeniji lekari ne mogu, a Univerzitet u Pensilvaniji je za to upravo pokazao školski primer. Univerzitet je potvrdio da je izveo prvu operaciju kičme uz asistenciju robota, koristeći Da Vinci-jevu robotsku ruku kako bi uklonili redak tumor kod pacijenta, Noah Pernikoff-a, koji se nalazio na mestu gde se spaja kičma sa lobanjom.

PCPress.rs Image

Dvodnevna operacija, koja se održala u avgustu 2017. godine, započela je time što su neurohirurzi pripremili kičmu koristeći ultrazvučne rezove, a zatim doveli robota da raskrči put za uklanjanje tumora kroz pacijentova usta. Tim je zatim koristio neke Pernikoff-ove kosti kako bi rekonstruisali deo kičme koji su uklonili. Robot je bio posebno važan u ovom slučaju. Da hirurzi nisu bili oprezni, mogli su da ugroze kičmu pacijenta i učine ga paralizovanim ili da ga ostave bez nekih važnih funkcija. Takođe su morali da budu sigurni da su uklonili ceo tumor kako se ne bi vratio. Srećom, postupak se isplatio – Pernikoff se vratio na posao.

Pročitajte i:  Prenosna robotska metrologija vođena laserom

PCPress.rs Image

Ovo nije kompletan trijumf, s obzirom da su ljudi i dalje bili veoma uključeni. Proćiće još dosta vremena pre nego što potpuna robotska operacija (ili makar većinom da operišu roboti) ne postane uobičajena zbog složenosti ovakvih procedura. Ipak, dobro je znati da su roboti u blizini kako bi omogućili izuzetno osetljive operacije koje bi inače bile teške ili nemoguće.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , ,