Data centri 2024

Let među oblacima: avioni bez prozora

Dok se prodaju karte za trenutne letove, u toku je revolucija načina putovanja – nova generacija aviona je na pomolu.

hsgfh

Koncept aviona u kom možete gledati oblake i panoramu Zemlje, nije nova. Ali slična ideja se pojavila i potiče od kompanije CPI. Oni su ideju modifikovali i budućnost avio transporta obojili svojim bojama. Avioni neće imati prozore. Naprotiv, biće apsolutno zatvoreni, ali unutrašnost kabina će biti obložena OLED tehnologijom, pa će svaki putnik po svojoj želji birati sliku. Oni hrabri će podesiti da im se spolašnjost prikazuje paralelno dok putuju, dok manje hrabrni mogu i da zatamne svoj zid.

fghs

Ideja leži u ekonomičnosti, uštedi goriva, udobnosti putnika i uštedi emisije ugljen-dioksida. Kako iz CPI kompanije navode, zidovi bi bili tanji, što bi dovelo do smanjenja težine letelice, više mesta u kabini za šira i udobnija sedišta, redukovala bi se potrošnja goriva, a samim tim i proizvodnja ugljen – dioksida. Sve u svemu, kako možemo zaključiti, toliko pozitivnih stvari koje proizvođači, osoblje i putnici mogu da kontrolišu. Što bi (možda) na kraju dovelo i do krajnjeg pojeftinjenja karata.

Pročitajte i:  Električni vazdušni taksiji u Južnoj Koreji 2026.

hgarh

Ostaje nam samo da sačekamo nekih desetak godina (koliko ova kompanija prognozira) da se realzuju prototipi i iskalkulišu dobrobiti (profit) pa da konačno kreiramo sliku da li je internacinalno i interkontitantalno putovanje jednostavnije, praktičnije i jeftnije.

gnsgf

 

 

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

1 thoughts on “Let među oblacima: avioni bez prozora

  • 08. 11. 2014. at 19:16
    Permalink

    Mislio sam da ste dovoljno tehnicki potkovani da primetite apsurd ove novosti koju prenose tabloidi.
    Slika spoljasnjosti na ekranima moze da izgleda samo kao 2D slika i nikako da pruzi utisak kao da je avion na otvorenom, nego kao da ste zidove izlepili posterima.
    Narocito prva slika u clanku – apsolutno nemoguce izvesti, jer da bi slika na ekranima tako izgledala iz tog ugla, iz svakog drugog bi izgledala totalno deformisano, da ne bi moglo ni da se razazna sta je na ekranima (kao i kad 3d street art posmatrate iz bilo kog drugog ugla).

Comments are closed.