LG predstavio notebook LCD koji koristi sunčevu svetlost

PCPress.rs ImageSvako ko je koristio svoj notebook računar napolju zna koliko je problematična vidljivost u uslovima iole veće insolacije. Kompanija LG Display obećava da će doneti rešenje za ovaj problem, pa i više od toga – da upotrebi solarnu energiju u “korisne svrhe”. Radi se o novom hibridnom ekranu dijagonale 14,1 inča, namenjenom notebook računarima.  Ovaj ekran može da radi u dva režima – standardnom, u kome se ne razlikuje od drugih uređaja sličnog tipa i koji je namenjen kancelarijskoj upotrebi, odnosno upotrebi u zatvorenim prostorijama. Drugi režim je namenjen upotrebi “napolju”.

Kada se računar koristi napolju, aktivira se hibridni režim rada u kome se koristi sunčeva energija i drastično se povećava vidljivost ekrana. U kompaniji tvrde da se u tom režimu osvetljenost uvećava četiri puta, kontrast do devet puta, što drastično povećava vidljivost, istovremeno ostvarujuži značajne utede. U tom režimu rada ekran koristi svega 25% energije koju obično koristi. Ukoliko se ima u vidu da tipičan 14,1-inčni notebook LCD koristi od 50 do 75 W energije, jasno je da je ušteda značajna i da dodatno doprinosi povećanju autonomije kada se notebook koristi napolju.

Pročitajte i:  Na MWC 2024, budućnost tehnologije ekrana je jasna (i savitljiva)

LG Display tvrdi da će prelazak iz jednog u drugi režim rada biti moguć jednostavnim pritiskom na odgovarajući taster. Na taj način će korisnici moći da u potpunosti kontrolišu rad ekrana, a istovremeno će prelazak na drugi režim rada biti maksimalno pojednostavljen. Novi LCD ekran će biti demonstriran početkom januara, na CES 2009 sajmu koji će biti održan u Las Vegasu. Nažalost, u ovom trenutku nema informacija kada bi novi ekrani mogli postati dostupni.

Izvor: TG Daily

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,