BIZIT plus

Linksys MR9600 ruter: Linksys u Wi‑Fi 6 svetu

Wi‑Fi 6 prestaje da bude egzotika i najveći proizvođači se trude da što pre ponude svoje adute u svetu brzih bežičnih komunikacija. MR9600 je trenutno najjači Linksys‑ov Wi‑Fi 6 ruter, a iz sufiksa Dual‑Band Mesh vidi se da je spreman da preuzme i neke dodatne funkcije u vašoj mreži.

PCPress.rs Image

Vrhunac ponude

MR9600 trenutno predstavlja vrhunac ponude kompanije Linksys na tržištu Wi‑Fi rutera. Puna podrška za 802.11ax (kolokvijalno Wi‑Fi 6) protokol obezbeđuje brzu komunikaciju uz ravnopravno korišćenje 5 GHz i 2.4 GHz opsega; naravno, korišćenje 5 GHz opsega se preporučuje jer je tada brzina komunikacije bitno veća. Epitet mesh u punom nazivu znači da je spreman za povezivanje sa kompatibilnim Linksys mesh ruterima, uz automatsko prenošenje parametara rada sa uređaja na uređaj – takvu tzv. mesh network je daleko lakše administrirati od klasičnih mreža, u kojima je svaki ruter ili access point svet za sebe.

PCPress.rs Image

Ruter izgleda klasično – pravougaona kutija dimenzija 280×170×60 mm koji su pričvršene četiri antene koje se ne mogu odvojiti od kućišta. Okretanjem antena uvis ruter je hardverski spreman za rad, a softversko podešavanje je prilično jednostavno, bilo korišćenjem Web interfejsa ili mobilne aplikacije za Android ili iOS uređaje; podešavanje iz aplikacije sada karakteriše većinu rutera iz više klase.

PCPress.rs Image

Sa prednje strane kućišta je indikator koji signalizira žuto tokom startovanja, prelazi u tamno ljubičastu boju tokom podešavanja i najzad „pocrveni“ kada je ruter ostvario vezu sa internetom. Drugi indikator koristi se tokom podešavanja WPS protokola, koji većina administratora iz sigurnosnih razloga izbegava. Sa zadnje strane su gigabitni portovi – jedan WAN za povezivanje sa internetom i četiri LAN porta za priključivanje mrežnih uređaja. Tu su još i dva USB 3.2 porta, taster za reset, napajanje i prekidač.

Teoretska brzina prenosa podataka je 1147 Mbps pri radu na 2.4 GHz, odnosno 4804 Mbps pri radu na 5 GHz. Jasno je da se brzina od skoro 5 gigabita u sekundi ne može postići kad ruter ima samo gigabitni port za vezu sa svetom, ali smo u realnosti postigli 858 Mbps kada je laptop bio udaljen oko metar od rutera. Taj rezultat ocenjujemo kao izuzetnu brzinu, gotovo na granici mogućnosti gigabitnog protokola. Kada smo u istim uslovima kopirali folder sa oko 3 GB malih fajlova sa laptopa na server (server je bio vezan u mrežu preko 10 GbE kartice, a kopirali smo sa SSD‑a na SSD), izmerili smo 77 megabajta u sekundi, što je brzina o kojoj se sa ranijim verzijama Wi‑Fi‑ja moglo samo sanjati. Kopiranje sa servera na laptop bilo je nešto sporije, 62 MBps.

PCPress.rs Image

Tajna ovakvih brzina je, osim karakteristika samog protokola, i u snažnom hardveru, pošto ruter koristi quad‑core procesor koji radi na 1.8 GHz i ima 512 MB SDRAM memorije i 512 MB flash memorije. Raspoloživo vreme za test nije dopustilo da istražimo brojne opcije podešavanja koje nude Web interfejs i mobilna aplikacija, ali ćemo pomenuti parental control funkcije kojima deci možete ograničiti periode korišćenja interneta, a po potrebi i privremeno zaustaviti komunikaciju. Sve to može da se radi i glasovnim komandama, uz kompatibilnost sa Alexa uređajima. Koliko je sve to bitno za jedan ruter ostavljamo čitaocima da procene, ali su mogućnosti tu, pa ćete ih koristiti po potrebi.

PCPress.rs Image

Sve u svemu, MR9600 je dobar kandidat za centar vaše Wi‑Fi 6 mreže. Njegove performanse su naročito jake u 5 GHz opsegu a brzina prenosa fajlova je gotovo neočekivano visoka. Za nešto više (brzine nikad dosta) će biti potrebni ruteri za 2, 5 ili 10 GbE portovima, ali nema potrebe da ih čekamo – Linksys je ponudio način da uz umerene troškove uživamo u brzoj i pouzdanoj bežičnoj komunikaciji.

Korisna adresa: sionnet.rs

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com