BIZIT plus

Linux, Java, SQL i Python najtraženiji kod poslodavaca

Zbog povećane potražnje za IT specijalistima, poslodavci imaju poteškoće da dođu do kvalitetnih kadrova iz oblasti sajber bezbednosti, programiranja i srodnih zanimanja. Svedoci smo i “startap bum-a”, pa primećujemo da tehnološka rešenja za najrazličitije namene niču širom sveta. Pošto potražnja za tech- stručnjacima raste, bacićemo svetlo na najtraženije veštine koje poslodavci traže.

PCPress.rs Image

Linux, Java, Python i SQL najtraženiji jezici

Nedavno istraživanje agencije za zapošljavanje “Dice”, otkriva da su poslodavci trenutno u potrazi za profesionalcima koji “razumeju suštinske koncepte razvoja softvera i projektnog menadžmenta”. Idealni kandidati treba da imaju tehničke veštine u Linux, Java, Python i SQL programskim jezicima.

Prema izveštaju iz 3. kvartala 2021. godine, potreba za SQL-om porasla je za 5% u odnosu na 2. kvartal. Posle umeća vođenja projekata, ovo je druga među najtraženijim veštinama. Nakon SQL-a, koji firme koriste kako bi upravljale skupovima poslovnih podataka, najtraženiji su Java i Python. Kao što je poznato, Java se koristi za razvoj mobilnih aplikacija, a potražnja za ekspertima koji ovaj programski jezik znaju porasla je za 3% u odnosu na 2. kvartal 2021. godine. Potražnja za Python specijalistima porasla je za 1%, u odnosu na 2. kvartal. Ovaj jezik se koristi za data science i veštačku inteligenciju.

Pročitajte i:  Roblox nije blokirao Linux ili Steam Deck  

Dice napominje da će se trend ekstremne potražnje Java i Python znanja u narednom periodu nastaviti. Pored pomenutih, visoko se kotiraju i znanja iz oblasti informacionih sistema, Oracle-a, sajber bezbednosti, data menadžmenta i sistem administracije.

Što se tiče softverskih platformi, Dice-ov izveštaj izdvaja Docker Software, čiji se broj tech-oglasa povećao za 31%, između 2. i 3. kvartala. Za njim idu Microsoft Azure, sa povećanjem od 12% i Git, sa povećanjem oglasa za 10%. Dice ističe da su pomenute tehnologije, kada su web i cloud u pitanju, veoma uticajne, pa su profesionalci specijalizovani za ovakve platforme traženi.

Izvor: dice

Facebook komentari: