Lucid će napajati buduće električne automobile Aston Martin

Aston Martin planira da napravi EV ultra-luksuzne performanse Lucid-ove električne motore, baterije i drugu tehnologiju. To je prvi dogovor za Lucid da isporučuje delove drugim proizvođačima automobila. Lucid je nedavno objavio svoj debi električni automobil, Air, u više verzija počevši od oko 87.400 dolara.

PCPress.rs Image

Mercedes-Benz planira da poveća % vlasništva u Aston Martin-u

Aston Martin je saopštio da je odabrao Lucid kroz konkurentni proces i da će koristiti Lucid-ovu vlasničku tehnologiju električnog pogona, uključujući njegovu dvostruku pogonsku jedinicu ultra visokih performansi, tehnologiju baterija i ugrađenu „Wunderbox“ jedinicu za punjenje. Tehnologija će omogućiti funkcije kao što su vektorisanje obrtnog momenta, tehnologija izmenjivača toplote i sistem baterija koji je nadograđen za veću snagu.

U 2020. godini, Aston Martin je odustao od planova za proizvodnju potpuno električnog Rapide E, rekavši da neće pustiti EV dok ne bude finansijski stabilan. Stroll, kanadski milijarder koji takođe poseduje Aston Martin F1 tim, preuzeo je 25% vlasništva u Aston Martin-u još 2020. Mercedes-Benz, u međuvremenu, trenutno poseduje 9,4% Aston Martin-a, a ranije je rekao da planira da to poveća na 20% do 2023.

Pročitajte i:  Lucid Motors prikupio još milijardu dolara

Kao deo tog ugovora, Mercedes-Benz je odobrio Aston Martin-u pristup svojim hibridnim i električnim pogonima, ali nije jasno kako će Lucid i Mercedes komunicirati. Aston Martin-ov F1 tim trenutno koristi Mercedes-Benz pogonsku jedinicu, iako planira da pređe na Hondu 2026.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,