BIZIT plus

Mac Pro profesionalac za profesionalce

Mac Pro je uvek bio sinonim brzog računara za posebne zahteve. Stari model se uspešno držao na tržištu još od 2010. godine, a sada je došlo vreme za novu generaciju.

macpro_00090Prošlogodišnju poslednju Apple‑ovu konferenciju pored predstavljanja novih iPad tableta obeležilo je i zvanično lansiranje novog Mac Pro računara (najavljenog još polovinom leta 2013‑te) koji se tek od pre par nedelja našao u prodaji širom planete.

Radi se posebno koncipiranom desktop računaru namenjenom profesionalcima, montažerima, grafičarima i svima kojima su velike radne brzine i moćne multimedijalne performanse od ključnog značaja za obavljanje svakodnevnih poslovnih zadataka.

Za razliku od prethodnih Mac Pro računara novi Mac Pro ima izgled tube.

Napravljen je od jednog komada aluminijuma i poseduje jedinstven sistem hlađenja trouglastog oblika koji se prostire kroz sam centar tube. Na spoljašnjim stranicama trouglastog sistema postavljene su poloče sa komponentama, a vazduh koji usisava veliki (ali  veoma tih) ventilator prolazi kroz sredinu sistema omogućavajući brzo odvođenje toplote sa istih.

Ovako osmišljen sistem hlađenja omogućava da novi Mac Pro ostane hladan čak i kada spoljne temperature leti pređu 40 stepeni.

Kupcima se inicijalno nude dva modela novog Mac Pro računara koja su (potpuno logično) fizički ista, ali im je hardverska struktura nešto drugačija. Bazni model dolazi sa Intel‑ovim Xeon E5 četvorojezgarnim procesorom, 12GB DDR3 ECC memorije i 256GB fleš storidža, dok se snažniji Mac Pro oslanja na snagu šestojezgarnog Intel Xeon E5 procesora, 16GB DDR3 ECC memorije i takođe ima 256GB fleš skladišnog prostora.

Zanimljivo je da je svaka od ovih stavki podložna opcionim promenama, pa je tako na primer moguće nove Mac Pro mašine naručiti sa 12‑jezgarnim procesorima, 64GB DDR3 ECC memorije i fleš jedinicima do 1TB – deluje neverovatno, zar ne?!

mac-pro-shippingZa grafički podsistem osnovnog Mac Pro računara brine se Dual AMD FirePro D300 grafika, a napredniji model ima Dual AMD FirePro D500 GPU koji se koristi na desktop mašinama kreiranim za osmišljavanje vizuelnih efekta u modernih filmovima.

Od ostalih bitnih karakteristika novog Mac Pro računara izdvaja se visok stepen bežične (Wi‑Fi 802.11ac i Bluetooth 4.0 adapteri) i žične (6xThunderbolt 2, 4xUSB 3.0…) konektivnosti, kao i odlično rešena naponska jedinica koja i u uslovima najopasnijih strujnih udara štiti ugrađen hardver od bilo kakvih oštećenja. I to bi u nekim kratkim crtama bio novi Mac Pro.

Kada se podvuče crta na sve ono što smo istakli kod novog Mac Pro računara nije teško zaključiti da se radi o trenutno najboljem, najbržem i vizuelno najatraktivnijem desktop računaru na svetu.

Već smo napomenuli kome je namenjen, mada je njegov spektar primene daleko veći, pa tako na primer može biti nosilac računarskog sistema nekog ozbiljnog radnog okruženja. Cena mu je dosta visoka, ali realno gledano ako se na njemu rade ozbiljni poslovi veoma brzo se isplati.

(Objavljeno u časopisu connect 38)

Facebook komentari: