Mali origami robot spreman da menja svet

Origami je veština savijanja hartije ili kartona da bi se dobio željeni oblik, a papir nije dozvoljeno seći niti lepiti. Jedan robot koristi ovu tehniku, pa može samostalno da se savija kako mu „padne na pamet“.

PCPress.rs Image

CurveQuad je četvoronožni robot koji je inspirisan origami veštinom. Istina je da ne liči na labudove i druga stvorenja od papira, ali može samostalno da se sklapa i rasklapa, te da se kreće uz pomoć jednog motora. Ono što se savija je zapravo donji deo, a mali robot izgleda kao neka cirkuska atrakcija.

Iako radi kao da pleše, CurveQuad je napravljen za velike stvari (što ne znači da ples to nije). Jednostavan dizajn olakšava masovnu proizvodnju, a zahvaljujući tome robot neće biti skup. Jednog dana bi mogao da se kreće po lokacijama koje su za čoveka opasne.

Rojevi ovakvih malih mašina bi na primer mogli da budu od velike pomoći za ispitivanje područja koje je pogodio zemljotres – mali su i lako menjaju oblik, pa mogu da se uvlače u uzane prolaze i da se prilagode otvoru kako bi se lakše vratili natrag.

Pročitajte i:  Boston Dynamics napravio robota s krznom

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,