Margine u Excel-u

Podešavanje margina

PCPress.rs ImagePromena margina radnog lista povećava ili smanjuje količinu podataka koja se prikazuje na štampanoj stranici. To vam omogućava da napravite prostora i za zadnju kolonu podataka koja često ne može da stane u prikaz. Na taj način možete da podelite svoje kolone ravnomerno između dve stranice ili obezbedite dovoljno prostora uz ivicu stranice. U prikazu Backstage margine se pojavljuju kao tamnosive linije koje možete povući na pozicije na kojima želite da budu.

Da biste podesili margine stranice, kliknite na karticu Page Layout, zatim na Margins, pa na postojeća podešavanja margine koja želite ili kliknite Custom Margins za ručno podešavanje. Ako ste izabrali Custom Margins potreban je dodatni korak: unesite nove vrednosti gornje, donje, leve i desne margine. Ostaje još da kliknete na OK.

Pokušajte i da izaberete više radnih listova, držeći Ctrl i klikćući na kartice radnog lista. Zatim izaberite Page Layout, pa Margins / Custom Margins. Otkucajte 0.75 u poljima za gornju, donju, levu i desnu marginu, a onda OK. Sve izabrane margine radnog lista menjaju se na ovu vrednost.

Pročitajte i:  Excel grafikoni za prikaz podataka kroz vreme

Vizuelno podešavanje margina

PCPress.rs ImageMargine možete da podešavate i vizuelno – izaberite File, pa Print, a onda gledajte u desni donji ugao ekrana, u kome ćete videti dve ikone: desno je Zoom to page, a levo Show Margins. Izaberite ovu drugu, a zatim pomerite pokazivač miša preko jedne od sivih linija dok kursor ne postane krst. Povlačite liniju dok margina ne bude podešena na način koji želite. Najzad kliknite na Back taster u gornjem levom uglu ekrana da se vratite na dokument ili odmah izaberite Print.

Napominjemo da je u Backstage prikazu ponekad teško razlikovati margine i linije glava ili okvira. Zato radite pažljivo.

(Objavljeno u PC#245)

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,