BIZIT plus

Media Jam hakaton: Podkast u Srbiji – novi medijski prostor

Medijsko tržište u Srbiji može da ima velike koristi od podkasta – audio i video forme sadržaja koja se globalno širi, a postaje sve popularnija kod mlađe publike u Srbiji. Tim povodom, danas je, 12. aprila, počeo dvodnevni Media Jam hakaton posvećen podkastima u organizaciji USAID-ovog Projekta jačanja okruženja za održivost medija i Impact Hub-a u Beogradu.

PCPress.rs Image

Učesnici ovog događaja dobili su priliku, prostor i podršku stručnjaka da tokom dva dana razviju održivo rešenje za svoj podkast ili naprave koncept nove platforme koja će služiti kao baza znanja za celu podkasting zajednicu u Srbiji. Najuspešniji timovi i rešenja osvojiće vredne nagrade, kao što su odlazak na konferenciju „Podcast Day“ u London i višemesečno mentorstvo, prostor za rad, snimanje i distribuciju podkasta. Tim koji razvije najbolji koncept za održivu platformu, dobija mentorstvo i mogućnost da aplicira za finansijsku podršku od USAID-ovog Projekta jačanja okruženja za održivost medija, za dalji razvoj platforme. Timovi koji se takmiče će svoja rešenja i ideje predstaviti stručnom žiriju koji će odluku o pobednicima doneti drugog dana hakatona, 13. aprila.

Otvarajući Media Jam hakaton, Majk de la Rosa, direktor misije USAID-a u Srbiji, izjavio je: „Reklamno tržište za podkaste nastavlja da raste i veliki svetski brendovi sve više koriste ovaj format za reklamiranje. Podržavajući ovakve događaje, nadamo se da ćemo pomoći saradnju srpskih medija i IT zajednice da razvije i testira nova rešenja za razvoj, distribuciju i monetizaciju digitalnog sadržaja. Kada se realizuju, ovakva digitalna i podkasting rešenja omogućiće medijima da budu ekonomski održiviji, dok će građani Srbije imati bolji pristup različitim informacijama i programskim sadržajima kroz nove digitalne formate i kanale“.

PCPress.rs Image

„Najznačajniji doprinos podkasta srpskom medijskom tržištu je u domenu raznolikosti i inovativnosti programskog autorskog sadržaja“, rekla je dr Ana Martinoli, vanredna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu i teoretičarka medija. „Za postizanje punih kapaciteta podkasta kod nas, osim animacije auditorijuma, biće neophodna podrška i prepoznavanje medijske regulative, medijske industrije i industrije oglašavanja i marketinga“, dodala je Martinoli.

Sama inicijativa USAID-ovog Projekta jačanja okruženja za održivost medija i Impact Huba da pruži podršku domaćim podkastima se ovde ne završava. Impact Hub je napravio dve kabine za podkast koje će zainteresovani podkasteri moći da iznajme, a nastaviće i sa mentorstvom, direktnim radom i razvojem platforme koja će koristiti celoj zajednici.

Facebook komentari: